Slab napredak EU oko bankarskih propisa

Dodajte komentar

Ministri finansija EU su ostvarili tek slab napredak u pregovorima u Evropskom parlamentu o gašenju posrnulih banaka prije nego što one nanesu štetu široj ekonomiji.

Ministar finansija Grčke, koja predsjedava EU, Janis Sturnaras poručio je da ponestaje vremena za postizanje dogovora i da je potrebna fleksibilnost oko ciljeva, prenosi agencija Frans pres.

Parlament se raspušta u aprilu, uoči izbora u maju i postoji zabrinutost da će teško izvojevani sporazum o bankarskim propisima, koji su lideri EU dogovorili u decembru, propasti, ako prije izbora ne dobije podršku zakonodavaca.

Lideri EU su dogovorili osnivanje Mehanizma jedinstvenog rješenja (MJR), sa zadatkom da gasi problematične banke i funkcioniše kao dopuna Jedinstvenog nadzornog mehanizma (JNM), koji će biti zadužen za superviziju 130 najvećih banaka evrozone od novembra.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Gašenje banke je skup i politički obojen proces, pa su lideri EU osmislili strukturu sa više koraka, koja bi im obezbijedila konačnu riječ u odlučivanju i minimalizovala ulogu Evropske komisije. Zakonodavci u Parlamentu, sa druge strane, smatraju da je takva struktura suviše komplikovana.

Ministar finansija Holandije Jerun Dajselblum, koji predsjedava eurogrupom, navodi da je sastanak sa Parlamentom bio konstruktivan i da postoji zajednički cilj da se konačni sporazum o bankarskim propisima postigne do kraja marta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *