Vrijednost bitcoina na Mt Goxu prepolovljena

1 komentar

Vrijednost bitcoina na Mt Goxu, jednom od najstarijih mjesta za trgovanje i pohranjivanje digitalne valute, u ponedjeljak se prepolovila u odnosu na  ostale mjenjačnice virtualne valute. Razlog je nezadovoljstvo korisnika koji nisu mogli povući svoje uloge, piše Financial Times.

Problemi s kašnjenjem pri isplatama bitcoina i drugih valuta počeli su eskalirati sredinom januara. Prošle sedmice kompanija je saopštila da je za probleme kriv bitcoinov softver i objavila je da neće dopustiti povlačenje novca s računa dok ne bude sigurna da se transakcije sprovode ispravno. No, saopštenje je kod mnogih samo pojačalo sumnje da problem nije u softveru koji podržava virtualnu valutu, nego u sistemu Mt Goxa.

Pred sjedištem kompanije u Tokiju već drugi dan traje protest korisnika koji traže isplatu novca sa svojih računa.

U 17 sati po Tokijskom vremenu vrijednost bitcoina na Mt Goxu pala je na 310 dolara. To je za trećinu manje nego u petak (470 dolara) i gotovo upola manje od 611 dolara na Coindesku, koji objavljuje prosječnu cijenu vodećih svjetskih virtualnih mjenjačnica, isključujući Mt Gox.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Obustava povlačenja bitcoina pojačala je strah da sistem za podršku virtualne valute ne može odgovoriti na snažan rast interesa za trgovanje bitcoinom i drugim virtualnim valutama.

Mt Gox je jedna od najvećih mjenjačnica bitcoina po obimu trgovanja, a nedavno su objavili da su pridobili milionitog kupca. No, korisnici su se često žalili na propuste i problema, na primjer tri slučaja iz 2011. koji su izazvali velike oscilacije vrijednosti.

Nelagodu među korisnicima bitcoina pojačava neizvjestan pravni status trgovinske platforme koja je uvedena 2009. godine. Japanska Agencija za nadzor finansijskih usluga potvdila je da Mt Gox ne podliježe propisima kao banke ili sistemi za transfer novca.

Centralna japanska banka, koja brine o stabilnosti finansijskog sektora i cijena, saopštila  je pak da pažljivo prati situaciju oko bitcoina, ali da nema podataka o transakcijama jer su one anonimne i ne postoji ograničenje u broju računa koje neko može otvoriti.

Prema podacima na coinmap.org na području Tokija najmanje šest kompanija prihvata plaćanje bitcoinom.

Mt Gox za sada odbija svaki komentar o trenutnoj situaciji.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *