Uvećan promet na Moskovskoj berzi

Dodajte komentar

Obim trgovanja na Moskovskoj berzi u januaru je povećan 39 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, na 35 biliona rubalja (736 milijardi eura).

U uslovima povećane nestabilnosti na deviznom tržištu, aktivnost investitora je osjetno porasla, navodi se u saopštenju, koje prenosi Itar tas.

Tokom prvog ovogodišnjeg mjeseca obim trgovanja na deviznom tržištu dostigao je 13,2 biliona rubalja, uz prosječan dnevni obim 694 milijarde rubalja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Trgovanje valutnim derivatima dostiglo je proteklog mjeseca 1,75 biliona rubalja, a 30. januara ostvaren je i dnevni istorijski maksimum od 178 milijardi rubalja.

Obim sekundarnog trgovanja akcijama i ruskim depozitarnim potvrdama tokom januara dostiglo je 699 milijardi rubalja (u odnosu na 657 milijardi rubalja godinu dana ranije), prosječan dnevni obim trgovanja je bio 36,8 milijardi rubalja, šest odsto više nego u januaru prošle godine.

Učešće nerezidenata u trgovanju akcijama u januaru 2014. godine bilo je 47 odsto, u odnosu na 40 odsto godinu dana ranije.

Visoku dinamiku pokazalo je i tržište fjučersa. Trgovanje derivatima finansijskih instrumenata premašilo je četiri biliona rubalja, što je povećanje više od dva puta u odnosu na prošlu godinu.

Obim otvorenih pozicija na tržištu fjučersa na kraju mjeseca je bio 585 milijardi rubalja, što je rekordni pokazatelj u cijeloj istoriji trgovanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *