Brojke ruše mit o “herojskim ekonomskim uspjesima” bivše Jugoslavije

Dodajte komentar
Često čujemo priču kako se bivša Jugoslavija herojski “digla iz pepela” poslije Drugog svjetskog rata.

Ali, teško je dati neku ocjenu te priče ako ne znamo kako su se neke druge zemlje “digle iz pepela”, piše na blogu Loose Ends in Economics autora Predraga Rajšića.

Autor je uporedio  bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku nekih zemalja koje su krajem četrdesetih godina prošlog vijeka imale približno jednak BDP kao i Jugoslavija u tom vremenu.

Pogledajmo što nam istorijski podaci govore. Govore nam da su sve države koje su ovdje prikazane, osim Mađarske i Bugarske, imale znatno veći rast BDP-a po stanovniku nego Jugoslavija između 1947. i 1989. Dakle, možda se Jugoslavija herojski digla iz pepela, ali izgleda da su se Japan, Njemačka, Italija, Austrija, Grčka i Španija mnogo herojskije digle iz tog pepela.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

S druge strane, Mađarska i Bugarska pokazuju sličan spor rast bruto domaćeg proizvoda kao i Jugoslavija. Osim što bih primijetio da su, za razliku od ostalih ovdje prikazanih zemalja, Mađarska i Bugarska imale sličan ekonomski sistem kao i Jugoslavija, ne bih išao u dalju analizu razlika u brzini “dizanja iz pepela”. Ipak, možda je vrijeme da revidiramo svoja uvjerenja o “herojskim uspjesima” bivše nam domovine.

Klik na ilustraciju za veći prikaz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *