Ombudsman: Zakon o potrošačkim kreditima počinje da se primjenjuje 1. februara

Dodajte komentar

Zakon o potrošačkim kreditima koji je stupio na snagu 31. jula 2013, počinje da se primjenjuje od 1. februara 2014. godine, stoji u saopštenju bankarskog ombudsmana doc. dr Halila Kalača, dostavljenom Portalu Analitika.

Odnose potrošača i kreditora, kao i do sada,  uređuju odredbe  zakona kojim se uređuje zaštita potrošača i zakona kojim se uređuju obligacioni odnosi.

Prema riječima Kalača Zakon o potrošačkim kreditima  uvodi standarde  EU u oblasti potrošačkog kreditiranja, takođe donosi više prava klijentima nego što su imali do sada, jasno definiše obaveze kreditora i kreditnih posrednike, definiše nadzor  i postupak zaštite prava klijenata, kao i kaznene odredbe za subjekte koji krše zakon.

Bankarski ombudsman se nada da primjena ovog zakona neće poskupiti potrošačke kredite u Crnoj Gori.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Najbitnije novine zakona su što klijenti mogu dobiti ponudu za kredit, od kreditora ili kreditnog posrednika, na  Obrascu koji je propisala CB, što do sada nije bio slučaj. Ponudu za kredit mogu upoređivati sa ponudama dobijenim od drugih kreditora, prije nego što donesu odluku kod kojeg će kreditora zaključiti ugovor o kreditu. Po ovom zakonu građani dobijaju potpunije i blagovremenije informacije o  potrošačkim kreditima. Zakon predviđa i da korisnici kredita imaju pravo na jednostrani raskid ukovora, na otkaz ugovora kod kredita kod kojih nije određen rok trajanja“, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Takođe, kako tvrdi bankarski ombudsman, potrošači imaju pravo na prijevremenu otplatu kredita uz definisane troškove.

„Za povrijeđena  prava iz perioda ugovaranja i povrijeđena finansijska prava u periodu realizacije kredita, klijenti imaju pravo na prigovor kreditoru ili kreditnom posredniku. Ako nijesu ostvarili svoje pravo imaju mogućnost prigovora i zaštite svojih prava pred CB, bankarskim ombudsmanom i pred sudskim organima“, navodi Kalač.

Zakon će se odnostiti i na: oblast informisanja, promjene kamata koje se moraju najaviti unaprijed, pravnu zaštitu klijenata, te prijevremenu zabranu davanja kredita

„Zakon o potrošačkim kreditima koji će početi da se primjenjuje od 1. februara ove godine predviđa novčane kazne i do 40.000 eura za pravno lice, odnosno kreditora (banke i mikrokreditne finansijske institucije) ili kreditnog posrednika, i novčane kazne do 4.000 eura za odgovorno lice kod kreditora ili kreditnog posrednika“, zaključak je saopštenja doc. dr Halila Kalača.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *