Merkator u gubitku 26,8 miliona eura

Dodajte komentar

Prihodi Mercator Grupe u 2013. iznosili su 2,8 milijardi eura, 3,7% manje nego u godini ranije. Do smanjenja prihoda došlo je zbog zatvaranja neprofitabilnih jedinica te izlaska iz aktivnosti koje se ne uklapaju u strategiju kompanije, što je u skladu s usvojenim planom restrukturiranja. Teški ekonomski uslovi na svim ključnim tržištima takođe su imali značajan negativan uticaj na prihode.

Po pitanju profitabilnosti, Mercator Grupa je u 2013. iskazala EBITDA u iznosu 107,4 miliona eura  što je otprilike na istom nivou kao u 2012., no korigovana vrijednost za jednokratne troškove povezane s procesom prodaje, restrukturiranjem duga te operativnim restrukturiranjem bila bi značajno iznad prethodne godine. Uprkos poboljšanoj profitabilnosti, Grupa je godinu zaključila s gubitkom od 26,8 miliona eura, navodi se u analizi iCapitala.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Mercator Grupa u 2014. predviđa prihode u iznosu 2,7 milijardi eura, operativnu dobit u iznosu 35 miliona eura i neto dobit od 339 hiljada eura. Kompanija očekuje da će finansijsko restrukturiranje, koje je trenutno u završnoj fazi, imati pozitivan učinak na stabilizaciju poslovanja Grupe i omogućiti brže restrukturiranje poslovanja u budućnosti.

“Plan menadžmenta poprilično ambiciozan po pitanju profitabilnosti uzmemo li u obzir recesijsko okruženje i velik teret duga. Međutim, sve ovisi o uspješnosti financijskog restrukturiranja koje je preduvjet za preuzimanje od strane Agrokora, koje bi u konačnici ipak trebalo generirati određene sinergije i poboljšati profitabilnost Mercatora“, smatraju analitičari iCapitala.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *