IKEA s rekordnom dobiti

Dodajte komentar

Najveći proizvođač namještaja u svijetu švedska IKEA objavio je u utorak da primjećuje naznake oporavka potrošnje na mnogim tržištima, izvijestivši o rekordnoj godišnjoj dobiti u prošloj fiskalnoj godini. Maloprodaja posrće u Europi, gdje IKEA ostvaruje gotovo 70 posto prodaje, budući da su privredno usporavanje i mjere štednje, posebno u zemljama eurozone, prigušili raspoloženje i platežnu moć potrošača.

IKEA je pak u 12-mjesečnom razdoblju do kraja avgusta ostvarila neto dobit u visini 3,3 milijarde eura, što je 3,1 posto više nego u prethodnoj fiskalnoj godini.

“Potrošnja se oporavlja u mnogim zemljama, iako izazovna ekonomska situacija još nije završena. Važna potrošačka tržišta, poput američkog, oporavljaju se a i Evropa se nalazi na putu oporavka”, ističe u saopštenju izvršni direktor IKEA-e Peter Agnefjall. “Čak i tržišta u južnoj Evropi pokazuju dobre znakove ekonomske aktivnosti”, dodaje. Uprkos dobrim znakovima, IKEA je zabilježila pad prodaje u Španiji i Italiji.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Podaci objavljeni u oktobru pokazali su rast ukupnih godišnjih prihoda za 3,1 posto, na 27,9 milijardi. Ako se uzmu u obzir samo trgovine otvorene duže od godinu dana, prodaja je uvećana 1,8 posto. IKEA planira ove fiskalne godine uložiti2,5 milijardi eura u prodavaonice, fabrike, obnovljive izvore energije i trgovačke centre.

“Stvaranjem boljih proizvoda po nižim cijenama, inovativnošću, poboljšanjem postojećih trgovina i otvaranjem novih, te širenjem kupovine preko interneta planiramo udvostručiti prodaju do 2020. godine”, rekao je Agnefjall. Rast očekuju uglavnom na postojećim tržištima, ali i na onim novima, poput Indije, gdje računa na rastuću urbanu srednju klasu. Ikea ima više od 300 trgovina u 26 zemalja širom svijeta a zapošljava 135.000 ljudi.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *