Brendovi koji su nadživjeli Jugoslaviju

Dodajte komentar

Podravkina “vegeta”, Bambijev “plazma keks”, te Tomos motocikli, neke su od robnih marki iz bivše SFRJ koje su uspješno prebrodile tranziciju i prilagodile se kapitalističkom sistemu.

Za vrijeme bivše Jugoslavije niz brendova ostvarilo je imidž i prepoznatljiv kvalitet koji im je pomogao da se održe na tržištu. Međutim, poljuljane tranzicijom, pojedine kompanije naišle su na mnogo problema u daljem poslovanju, što ih je na kraju nagnalo da promijene strategiju ili djelatnost. Zbog toga je TV mreža Al Džazira snimila reportažu o brendovima koji su preživjeli komunizam i uspješno prebrodili tranziciju, prenosi list Poslovni dnevnik.

List dalje navodi da se Podravkin proizvod “vegeta” koja je na tržište plasirana krajem 50-tih godina prošlog vijeka, danas prodaje u 40 zemalja širom svijeta.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Tomos motocikli su takođe opstali kao robna marka, ali se u tom pogonu trenutno isporučuje samo prema narudžbi, dok se nekada proizvodilo oko 100.000 motocikala godišnje. Ova kompanija iz Kopra pokušala je da povrati nekadašnji sjaj brendu preseljenjem proizvodnje u Tursku, ali bezuspješno.

List dalje podsjeća da je srpski brend “plazma”, fabrike Bambi iz Požarevca, 1970. godine proizvodio oko 16 miliona kutija keksa, dok se danas broj kutija povećao na čak 70 miliona godišnje. Kompanija bilježi godišnje stope rasta od 10 odsto ne samo u Srbiji, već i u Bosni i Hercegovini, kao i u još nekim zemljama, a ove godine, prema riječima direktora Bambija, u proizvodnju će biti uloženo oko 10 miliona eura.

Makedonska dječja krema “bekutan” čija se receptura čuva kao najveća poslovna tajna, danas je izrasla u jedan od najvećih regionalnih brendova. Bekutan postoji već 36 godina, a procijenjuje se da je prodato više od 45 miliona kutija krema. Bez obzira na jaku konkurenciju na tržištu kozmetike, potrošači su ostali lojalni ovom brendu.

I na kraju, hrvatski dnevnik podsjeća da je slovenačka kompanija Gorenje na početku brojala 11 zaposlenih, da bi se tokom komunizma broj zaposlenih povećao na oko 1.000. Međutim, 90-ih godina poslovna strategija je izmijenjena, kako bi kompanija ostala konkurentna na tržištu. Poslije širenja na azijsko tržište, u planu je ekspanzija na druge kontinente.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *