Radović: Zabrinjava odliv novca, ali i sve manje direktnih stranih investicija

Dodajte komentar

Ekonomska analitičarka Ana Nives Radović u razgovoru za Antenu M ocjenjuje da je, pored same činjenice da se novac odliva, za crnogorski finansijski sektor dodatno zabrinjavajuće to što se smanjuje iznos direktnih stranih investicija.

Prema podacima Centralne banka Crne Gore, iz zemlje se u prošloj godini odlilo oko 30 odsto više novca nego u 2012. Neto strane direktne investicije u 11 mjeseci prošle godine iznosile su 268 miliona eura, oko 36 odsto manje nego u uporednom periodu.

– Možemo da govorimo o dvostrukom problemu. Postojeće kompanije odnose novac, a novih kompanija i ulaganja je sve manje i iznosi su sve manji.

Radović takođe primjećuje da se povećava odliv novca crnogorskih investitora u druge zemlje.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

– To su, najprije, Srbija, Bosna i Hercegovina i jednim dijelom Albanija. Jedan broj naših preduzetnika odatle kreće sa širenjem poslova, dok ne dođu do evropskog tržišta čiji su standardi poslovanja zahtjevni. Kada je riječ o onome zbog čega naši preduzetnici prepoznaju tržišta regiona, ne možemo reći da je lakše poslovanje, s obzirom na to da je naše eliminisanje biznis barijera dosta dobro spovedeno. Riječ je o tome da na tržištu, na kojem imate oko 600.000 stanovnika, zaista ne možete govoriti o nekoj velikoj zaradi, čak i kada bi vaše proizvode i usluge koristio dominantan dio populacije. Jednostavno je potrebno veće tržište.

Podgorički radio podsjeća da je ministar ekonomije Vladimir Kavarić krajem prošle godine kazao da očekuje da će 2014. biti godina velikih investicija. Radović na to ovako gleda:

– Ukoliko gradnja autoputa počne krajem februara, to znači da je ovo zaista bila tačna najava. Jer, bez obzira koliko kompanija bude zarađivala od naplate putarine, to je investicija koja ostaje u Crnoj Gori, nije prolazna i ne zavisi od početka rada ili gašenja kompanije – zaključila je Radović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *