Već ima interesovanja za Brodogradilište

Dodajte komentar

Savjet za privatizaciju raspisaće danas tender za prodaju oko 62 odsto akcija Jadranskog brodogradilišta Bijela, a član Savjeta Branko Vujović kaže za radio Antena M da su tenderom zacrtana dva cilja – obavezna za svakog investitora.

“Prije svega da ispuni standard zaštite životne sredine. To je interes Crne Gore zbog same lokacije na kojoj se nalazi brodogradilište. I drugi zahtjev je da se obezbijedi remont jahti i mega-jahti. Osim toga će se očekivati i da investitor ponudi i održavanje postojeće djelatnosti, ali tu baš nijesmo sigurni koliki će biti interes. Ukoliko se javi ponuđač koji zadovoljava sve te uslove onda bi ispunili sva očekivanja od tendera”, objašnjava Vujović.

Tenderski postupak će biti sproveden u dvije faze, od kojih će se prva odnositi na utvrđivanje ispunjenosti kvalifikacionih kriterijuma a u drugoj fazi, imaće pravo da dostave ponude u skladu sa pravilima tendera.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Na osnovu nekih preliminarnih iskazivanja interesovanja ovoga puta bi mogli očekivati da tender bude uspješan. U svakom slučaju imamo interesantne zainteresovane ponuđače”, kazao je Vujović.

Da interesovanja već ima potvrdio je i izvršni direktor brodogradilišta Petar Tušup, koji kaže, da su među zainteresovanim i neke od velikih svjetskih kompanija. Navodi i da je privatizacija itekako dobrodošla:

“Kao i većina kompanija imamo problem likvidnosti. Problem solventnosti nemamo. Imovina koju posjeduje brodogradilište značajno je veća od dugova, međutim, likvidnost je hronična boljka svih privrednih subjekata već dugi niz godina na tržištu. Nije lako obezbijediti posao ni završiti ga. U januaru smo, međutim, imali prilično posla, imamo najave i za period ispred nas tako što se tiče uposlenja možemo biti optimisti, za razliku od kraja prošle godine kada je došlo do velikog pada uposljenja”, objašnjava on.

Tušup kaže i da je dobio uvjerenje od Savjeta za privatizaciju da će tokom privatizacionog procesa kolektivni ugovor biti poštovan.

“To je ono što je jedna od glavnih klauzula i stvari na koje se posebna pažnja i obraća. Nas ima 500 zaposlenih, što je više nego što je neophodno za naše kapacitete i više nego što je neophodno za stanje na tržištu. Višak ljudi mora biti adekvatno kompenzovan, za eventualni raskid ugovora, uz otpremninu”, zaključuje Tušup.

Podsjetimo, tender za brodogradilište je do sada dva puta bezuspješno raspisivan, prvi u oktobru 2007., a drugi u novembru 2008.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *