Trikovi koji navode da trošimo više

Dodajte komentar

Već je poznato da skoro svaka prodavnica ili trgovinski lanac ima skrivene i suptilne, ali vrlo uspješne tehnike koje nas navode na prekomjernu potrošnju novca.

Međutim, dok su ogledala koja sužavaju i prevelika kolica već dobro poznate tehnike, neki trikovi još su jako dobro skriveni.

Događa vam se da određene stvari, koje uopšte niste planirali, kupite i onda se po izlasku iz prodavnice pitate zašto ste to uradili?

Krivci za takve postupke vjerovatno mogu biti neke od navedenih tehnika kojima se prodavnice redovno služe kako bi kupce naveli na veću potrošnju. [widgets_on_pages id=”Baner”]

Trik: Mekan tepih u vašoj omiljenoj prodavnici

Stajanje na mekom tepihu čini predmete u prodavnici, posebno pri prigušenijim svjetlom, ljepšim i udobnijim, nego kada biste iste te predmete posmatrali stojeći na tvrdoj podlozi.

Naime, stajanjem na mekoj podlozi mijenja se percepcija pa na primjer namještaj ili oprema za dom izgledaju znatno ljepši i prijatniji.

S druge strane, pod popločan malim i neravnim pločicama uzrokuje više buke dok gurate kolica što vas navodi da usporite i, naravno, više kupujete. Glatki podovi bez trenja takođe na nas djeluju potpuno nesvjesno odvlačeći nas prema unutrašnjosti radnje sa osećajem lakoće i navode da kupimo ono što uopšte nismo planirali.

Trik: Miris limuna, bora i drugih jednostavnih mirisa

Svako ko je ikada ušao u pekaru i osjetio miris svježeg hljeba dobro zna koliko miris može da utiče na odluku o kupovini. Međutim, činjenica je da nije svaki prijatan miris ujedno i “komercijalno inspirativan”.

Prema istraživanju stručnjaka, ako u prodavaonici prevladava prijatan miris, kupac je spreman da potroši do 20 odsto više novca, ali samo ako je taj miris vrlo jednostavan, a ne složen.

Na primjer, običan miris narandže, limuna ili bora pokazao se znatno efikasnijim od mješavine mirisa bora, bosiljka i zelenog čaja.

Trik: Adelina pesma “Turning Tables” 

Pop rok pjesme koje su relativno sporog ritma i u nižem molu navode nas da više kupujemo i trošimo. Kako su otkrili stručnjaci, kupci su spremni da potroše i do 12 odsto više novca ako u trgovini sviraju nježnije i mekše pjesme nego one jako glasne i ritmične. Tako sporije pjesme uspevaju da uspore kupca, a pomalo melanholične i tužne pesme iziskuju potrebu popravljanja raspoloženja – i to baš šopingom.

Trik: Dodirivanje sjajne, glatke i nove “igračke za odrasle”, poput novog Ajfona

Ako imate priliku da dodirnete nove sjajne gedžete, još više ćete ih željeti. Prema riječima stručnjaka, svaki dodir predmeta koji nam se jako sviđa, ili prosječno sviđa čini nas povezanim s njim pa se stvara osećaj posjedovanja.

Osim toga, nakon dodirivanja određenog predmeta, znatno lakše ćemo i pristati na veću cijenu jer ćemo imati osjećaj da vrijedi više.

Trik: Prodavac koji vam govori da niste dužni ništa da kupite

Obratite pažnju kada vam trgovac kaže da bi svakako trebalo da kupite tu skupocenu ogrlicu, ali niste obavezni. Upravo je trik u tim rečima “niste obavezni”. Naime naučna istraživanja pokazuju kako se korišćenjem izraza “niste obavezni” šansa za kupovinu udvostručuje. Razlog zašto ta fraza tako pali je činjenica da kada prodavac naglašava slobodu kupca i neobaveznost kupovine, to zapravo navodi na kupovinu – to je čista obrnuta psihologija.

b92/Tportal

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *