31 mlrd. dolara osiguranih gubitaka uzrokovanih prirodnim katastrofama

Dodajte komentar

Izuzetno visoki gubici zbog vremenskih nepogoda u Evropi i supertajfuna Haiyan dominirali su cjelokupnom slikom prirodnih katastrofa u 2013. Poplave i grad su uzrokovale gubitke u milijardama dolara u centralnoj Evropi, dok je jedan od najvećih ciklona u istoriji pogodio Filipine, što je rezultiralo humanitarnom katastrofom s preko 6000 smrtno stradalih.

Globalno, gubici zbog prirodnih katastrofa u 2013. bili su umjereni: direktni ukupni gubici od 125 milijardi dolara i osigurani gubici od oko 31 milijardu dolara ostali su ispod prosječnih brojki u posljednjih 10 godina.

Nažalost, u ukupno 880 prirodnih katastrofa koje su pogodile svijet u 2013., više od 20.000 ljudi je izgubilo živote.

Najskuplja prirodna katastrofa godine u terminima ekonomskog gubitka bile su poplave u južnoj i istočnoj Njemačkoj i susjednim državama početkom juna, kada su ukupni gubici iznosili 15,2 milijarde dolara, dok su osigurani gubici bili na nivou 3 milijarde dolara. Za osiguravajuća je društva najskuplji bila grad koja je pogodio Njemačku u julu 2013. u kojoj su osigurani gubici zbog oštećenja vozila, fasada, krovova, solarnih instalacija itd. dosezali 4,1 milijardu dolara.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ipak, najozbiljnija oluja bio je tajfun koji je pogodio Filipine i usmrtio hiljade ljudi, a milione ostavio bez domova. Ukupna materijalna šteta iznosila je oko 10 milijardi dolara, a zbog niske penetracije osiguranja, osigurani gubici su bili daleko manji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *