Cijene nekretnina u Crnoj Gori pale 20 odsto

Dodajte komentar

Dok cijene nekretnina u svijetu dostižu maksimume kao prije globalne krize, na crnogorskom tržištu bilježi se pad cijena nekretnina. Predstavnici agencija za nekretnine u Podgorici kazali su CdM-u da su u odnosu na isti period prošle godine cijene nekretnina pale u prosjeku 20 odsto.

Najpopularnije lokacije za kupovinu stana u Podgorici su u dijelu grada preko Morače, kod Delta City-a, kao i u Bloku devet i na Starom Aerodromu. Iz agencija za promet nekretnina su za CdM istakli da se u Podgorici kupuju stanovi manje kvadrature.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Iz agencije Millennium su za CdM saopštili da situacija na terenu pokazuje da su se cijene nekretnina značajno promijenile.

“U poređenju sa zadnje tri godine, cijene su niže kako za zakup stanova tako i za kupovinu i to u prosjeku od 20 do 30 odsto”, kazali su iz Millennium agencije.

Gotovo isti odgovor dobili smo i iz agencije IN nekretnine, pa prema njihovim procjenama u odnosu na isti period prošle godine cijene nekretnina pale su oko 20 odsto u prosjeku.

Poznato je da je i kupovna moć građana manja nego ranijih godina, što je snizilo i cijene kvadrata u Podgorici.

“Cijena kvadrata u Podgorici zavisi od lokacije na kojoj se kupuje stan, ali na svim lokacijama došlo je do snižavanja cijene od 50eura do 150eura po metru kvadratnom”, kazali su iz agencije Millennium.

Iz agencije IN nekretnine su naglasili da kada se analizira kretanje cijena, trenutna cijena kvadrata u glavnom gradu kreće se od 850 eura po metru kvadratnom do 2.000 eura.

Što se novogradnje tiče, na Starom aerodromu kvadrat stana košta 1.100 eura, kod Delte 1.240, a u Bloku 9 kvadrat stana se kreće od 1.150 do 1.250 eura.

Što se tiče Crne Gore najskuplji kvadrat stambenog prostora je u Budvi kao i Petrovcu gdje prelazi preko dvije hiljade, a najjeftiniji u Nikšiću gdje košta oko 590 eura.

Izdavanje

Iz agencija za promet nekretnina su nam kazali da se stanovi više izdaju nego što se prodaju.

“Mjesečna zakupnina za garsonjeru u Podgorici se kreće u intervalu od 160 eura do 220 eura, dok je za jednosobne stanove cijena od 200 eura do 400 eura u zavisnosti od lokacije i opremljenosti“, podaci su agencije Millennium.

Izvor: CdM
Autor: Bojana Komnenić

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *