MANS tužio Crnu Goru zbog privatizacije KTGT-a

Dodajte komentar

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS je danas Upravnom sudu podnio tužbu protiv Vlade Crne Gore kojom traži poništenje odluke o dodjeli koncesije barskoj kompaniji „Kontejnerski terminal i generalni tereti“, koja je usvojena krajem prošle godine i u međuvremenu je objavljena u Službenom listu.

“Dodjela koncesije je dio ukupnog privatizacionog paketa za prodaju barske kompanije turskom partneru „Global Ports Holding“, a poništenje odluke se traži zbog njene nezakonitosti, jer je zasnovana na koncesionom aktu i pratećem ugovoru koji predstavljaju brutalno kršenje domaćih zakona“, ističu u MANS-u.

Naime, kako su dodali, koncesioni akt ne sadrži čak ni neke od osnovnih zakonskih elemenata, poput obavezne izrade ekološkog elaborata ili dostavljanja garancija za dobro izvršenje posla, dok se koncesioni ugovor stavljaju taj ugovor iznad naših zakona.

“Na primjer, turskom partneru se garantuje da za njega neće važiti budući zakoni kojima se uvode nove finansijske obaveze za privredne subjekte. Ovakva rješenja nedvosmisleno predstavljaju nastavak sramne Vladine politike kojom profitne interese navodnih inostranih partnera, u ovom slučaju turskih, stavlja iznad pravnog sistema države, a da paradoks bude veći, upravo je crnogorski parlament, koji je najpozvaniji da brine o zakonima, omogućio spornu dodjelu koncesije“, naglašavaju u MANS-u.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema njihovim riječima, Skupština je glasovima vladajuće koalicije krajem decembra prošle godine usvojila Zaključak kojim je Vladi odobrila donošenje odluke o koncesiji, a poslanici vlasti dali su zeleno svijetlo uprkos tome što su pred sobom imali na desetine stranica materijala koji pokazuje brojne nezakonitosti.

Paralelno sa podnošenjem tužbe, MANS je od Vlade zatražio odlaganje izvršenja odluke o dodjeli koncesije do pravosnažnosti sudske odluke, što je mogućnost koju dozvoljava Zakon o upravnom sporu.

“Ukoliko Vlada ne odgovori na ovaj zahtjev ili ga odbije, od Upravnog suda ćemo tražiti donošenje privremene mjere do donošenja sudske odluke.Prodaja „Kontejnerskog terminala i generalnih tereta“ turskoj kompaniji, za smiješnih osam miliona eura je krajnje štetna, posebno kada je zna da Vlada kupca nije obavezala na značajnije investicije, već se one suštinski svode na samo dva miliona eura koliko je „Global Ports Holding“ obavezan da uloži u lučku infrastrukturu. Preostalih 11 miliona eura odnose se na kupovinu opreme koja će biti u isključivom vlasništvu turskog partnera, što znači da on ulaže u sebe, a ne u barsku kompaniju“, ističu u ovoj NVO.

Kako su dodali, do danas su prikupili veliki dio dokumentacije u vezi privatizacije “Kontejnerskog terminala i generalnih tereta“, koja, kako su naglasili, nepobitno pokazuje kršenje tenderske procedure i tešku zloupotrebu službenog položaja na račun favorizovanja turskog partnera, na osnovu koje će uskoro podnijeti krivičnu prijavu državnom tužilaštvu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *