Izvršni direktor Luke Bar: Brži ekonomski napredak u narednoj godini

Dodajte komentar

Izvršni direktor Luke Bar Slobo Pajović smatra da će i naredna godina biti godina poslovanja u uslovima ekonomske krize. On očekuje da će, kada je crnogorska ekonomija u pitanju, 2014. godina biti godina našeg bržeg ekonomskog napretka.

– Ovo, prije svega, mislim zbog početka realizacije velikih investicionih projekata, sa posebnim osvrtom na investicione projekte u turizmu, projekat podmorskog kabla prema Italiji, gasovod prema Hrvatskoj, početak gradnje auto-puta i drugog bloka Termoelektrane. Moja očekivanja su da će se, za narednih godinu dana, ostvariti značajni pozitivni pomaci u privrednom rastu, da će značajan broj ljudi naći svoje zaposlenje i da će socio-ekonomska situacija biti mnogo povoljnija u odnosu na današnje stanje – kazao je Pajović Pobjedi.

Prema njegovim riječima, godina koja je na izmaku je i Luci Bar, kao i drugim privrednim subjektima, donijela dosta problema u radu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

– Kriza je doprinijela slabijoj ekonomskoj situaciji privrednih subjekata iz Crne Gore i regiona, koji gravitiraju prema Luci Bar, što je uslovilo manji pretovar rasutih i tečnih tereta koji su činili okosnicu poslovanja Luke u prethodne 2-3 godine. U uslovima smanjenog prometa, osnovni prioritet naše poslovne politike je bio usmjeren na štednju i racionalizaciju troškova. Takvim odnosom smo uticali da su rashodi imali značajniji pad u odnosu na prihode, što je uslovilo da će Luka Bar 2013. godinu završiti sa pozitivnim finansijskim rezultatom, odnosno profitom – naglasio je Pajović.

On dodaje da se prilikom planiranja prometa za narednu godinu pošlo od toga da će se posljedice ekonomske krize i dalje prilično osjećati.

– Očekujemo da će se neki postojeći poslovi zadržati na sadašnjem nivou, jedan dio trenutnih poslova, prema najavama naših poslovnih partnera, može imati rast do deset odsto, a poslovi, koji su vezani za buduće investicione projekte u državi, bi trebalo da imaju dodatni pozitivni efekat na poslovanje Luke Bar u narednoj godini – rekao je Pajović.

On je naveo da je Luka Bar, shodno svojoj kadrovskoj i tehničkoj opremljenosti, spremna da izvrši pretovar svih vrsta rasutih, tečnih i ro-ro tereta, shodno zahtjevima ino-partnera i da bude dobra potpora što uspješnije realizacije planiranih investicionih projekata.

– Uz očekivanje da će se kroz plan za narednu godinu ostvariti veći pretovar tereta u odnosu na 2013, realno se nadati da će se uz maksimalnu racionalizaciju troškova poslovanja ostvariti i bolji finansijski rezultat – zaključio je Pajović. (Pobjeda.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *