Obama potpisao savezni i vojni budžet

Dodajte komentar

Američki predsjednik Barack Obama potpisao je u četvrtak dvogodišnji budžet koji je ranije ovoga mjeseca dogovoren u Kongresu. Zakon o budžetu jedan je od sedam zakona koje je potpisao Obama tokom odmora sa porodicom na Havajima.

Senat je 18. decembra usvojio budžet koji će smaniti rizik od automatskog prekida plaćanja i blokade saveznih finansija. Dogovorili su ga demokratski senator Patty Murray iz države Washington i Paul Ryan, republikanac iz Wisconsina i predsjednik Odbora za budžet.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Obama je potpisao i zakon o izdvajanjima za nacionalnu obranu u fiskalnoj 2014. koji osigurava 552,1 milijardu dolara vojnog budžeta i dodatnih 80,7 milijardi dolara za rat u Afganistanu i druge operacije u 2014.

Sredstva će osnažiti kapacitete Pentagona za uništavanje sirijskog hemijskog oružja, a Bijeloj kući olakšati prebacivanje zatvorenika iz vojnog zatvora Guantanamo na Kubi u zemlje koje su ih spremne prihvatiti.

Zakon takođe sadrži nekoliko mjera za promjenu načina na koji vojno pravosuđe tretira polna napastvovanja.

Saveznim budžetom određeno je koliko će novca vlada moći da potroši u iduće dvije godine. Njime je, barem se sada tako čini, okončana trogodišnja teška stranačka borba oko savezne potrošnje, poreza i Obamina zakona o zdravstvenom osiguranju koja je zemlju dva puta dovela do ruba prezaduženosti.

Ocijenjen umjerenim, budžet umanjuje učinak automatskog prekida plaćanja tako što predviđa dodatne 63 milijarde dolara ako rashodi premaše predviđeni nivo u 2014. i 2015.

Njime se izbjegava povećanje poreza, što je važno republikancima, i osigurava više novca za obrazovanje i ostale domaće programe što su tražili demokrati.

Prihodi se povećavaju dizanjem naknada za sigurnost na aerodromima, smanjenjem povlastica penzionisanih saveznih službenika i dijela vojnih penzija.

No, nije predviđeno produženje naknada za nezaposlene na čemu je ustrajao Obama, pa će 1,3 milijuna ljudi ostati bez njih kada im u subotu postojeće isteknu.

Zastupnici će tek morati dogovoriti prag saveznog duga, što bi, ako ostane na sadašnjih 16,7 biliona dolara, SAD moglo ponovno izložiti riziku neplaćanja budžetskih obaveza.

Konzervativni republikanci smatraju da su propustili priliku značajno smanjiti budžetski deficit koji je iznosio 680,3 milijarde dolara u fiskalnoj godini koja je završila 30. oktobra.

No, pred Kongresom je sada zadatak da odobri nivo budžetskih izdataka koji bi za 2014. trebalo da iznose 1,012 biliona dolara (1012 milijardi dolara), a za 2015. 1,014 biliona.

Bez toga bi 15. januara moglo da dođe do djelimične blokade savezne vlade, kao što se dogodilo 16 dana u avgustu kada su republikanci blokirali donošenje budžeta kako bi odgodili predsjednikov potpis na novi zakon o zdravstvenom osiguranju poznat kao Obamacare.

Administracija je upozorila Kongres da vlada u februaru možda neće moći zaduživati ako zastupnici ne povećaju prag zaduženja. Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *