Ugovori pod lupom inspektora rada

Dodajte komentar

Inspekcija rada počela je od ponedjeljka kontrolu primjene odredbe 25 Zakona o radu, koja se odnosi na ograničavanje rada na određeno vrijeme najduže 24 mjeseca.

„Korektnim pristupom prema svojim zaposlenim poslodavci treba sami da završe zakonsku obavezu, bez potrebe miješanja inspekcije rada“, izjavila je za Pobjedu glavni inspektor rada Angelina Međedović.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ona je istakla da ukoliko poslodavac ne da ugovor na neodređeno radniku koji na to ima pravo, onda taj zaposleni treba da se obrati inspekciji koja će razmotriti svaki slučaj ponaosob.

Prije svega mora se sagledati da li su ti ugovori o radu bili u skladu sa zakonom. Sumirajući utiske protekla tri dana, Međedović je naglasila da su inspektori djelovali savjetodavno.

Zaključili su, kaže, da poslodavci prave spiskove i izdvajaju one koji su za transformaciju radnog odnosa, ali je pitanje koliko će se ozbiljno odnijeti prema tome.

„Nećemo biti milosrdni prema onim poslodavcima koji budu zloupotrebljavali propis. Primijenićemo sve mjere koje su nam na raspolaganju, kako bi ga naveli da mora ispoštovati Zakon o radu“, najavila je glavni inspektor rada.

Na pitanje da li će agencije za ustupanje poslužiti kao ventil za otpuštanje radnika, Međedović je podsjetila da je to legitiman institut.

Sindikalne centrale još nemaju informaciju koliko radnika ostaje bez posla zbog isteka dvogodišnjeg rada na određeno. Nemaju ni podatak koliko je zaposlenih angažovano preko agencija za ustupanje ili preuzimanje radnika.

U Uniji slobodnih sindikata kažu da će pratiti preuzimanje, jer strahuju od zloupotreba rada preko agencija.

„Ukoliko poslodavac ne postupi po zakonu, možemo mu izreći novčanu kaznu. Za pravno lice iznosi od 500 do 20.000 eura, za odgovorno lice od 30 do 2.000 eura, a za preduzetnika od 150 do 6.000 eura“, naglasila je glavni inspektor rada.

Ukoliko inspektori izriču kaznu na licu mjesta, onda se radi o minimalnom iznosu. U slučaju kada poslodavac ne postupa po rješenju, kazna ide od 500 do 5.000 eura i sukcesivno se povećava sve dok se ne postupi po rješenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *