EK može da zabrani e-cigarete

Dodajte komentar

Evropska komisija će moći da zabrani elektronske cigarete koje se mogu puniti, ukoliko ih zabrane tri ili više članica Evropske unije iz zdravstvenih razloga.

Članice EU postigle su dogovor sa Evropskim parlamentom o novoj direktivi za duvanske proizvode, a donesena su prva evropska pravila o elektronskim cigaretama.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Po dogovoru, većina elektronskih cigareta prodavaće se kao potrošački proizvodi bez prethodnog odobrenja, a ne kao strožije regulisani medicinski uređaji, što su vlade u početku tražile.

Koncentracija nikotina u njima ograničena je na 20 mg /ml, kako je tražio Evropski parlament, a kapacitet rezervoara na 2 ml. Proizvodi sa većim koncentracijama biće regulisani kao ljekovi.

Dogovor je postignut nakon što su vlade i Evropski parlament riješili spor oko regulacije tržišta elektronskih cigareta, koje će po nekim procjenama za deset godina biti veće od tržišta običnih cigareta vrijednog 700 milijardi američkih dolara za godinu. U Evropi elektronske cigarete koristi sedam miliona ljudi.

Komisija će dvije godine nakon usvajanja zakona pripremiti izvještaj o rizicima za zdravlje elektronskih cigareta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *