Ponovo izglasali da parlament bira kupca KAP-a

Dodajte komentar

Poslanici Skupštine juče su ponovo usvojili Zakon o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru poslanika Demokratskog fronta, koji je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović vratio.

Za zakon su glasala 43 poslanika, protiv je bilo 27, dok je njih pet bilo uzdržano.

– Stekli su se uslovi da zakon ovaj put bude proglašen, s obzirom na njegovo ponovno usvajanje – kazao je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

Prije glasanja poslanik Liberalne partije Andrija Popović je zatražio da se o tome prethodno izjasni Zakonodavni odbor, a predsjednik Skupštine ga je podsjetio da se Odbor o tome već izjasnio.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Poslanici su 20. novembra usvojili zakon koji, između ostalog, predviđa da Skupština daje glavnu riječ o prodaji Kombinata aluminijuma, a nakon čega ga je Vujanović vratio na ponovno odlučivanje.

Iz Vujanovićevog kabineta tada je saopšteno da su nove odredbe zakona u koliziji sa Zakonom o stečaju.

Zloupotreba

Nakon glasanja, poslanik DF-a  Goran Danilović kazao je da je Vujanović zloupotrijebio Ustav kada je vratio zakon i da za to treba da odgovara.

– Molim da se ne dozvoli da Vujanović nekažnjeno ili makar bez procesuiranja krši Ustav. On na to nema pravo – rekao je Danilović.

Milutin Simović iz DPS-a  je ocijenio da je parlament donio pogrešnu odluku i glasao za zakon koji je, kako kaže, apsolutno neustavan i u konfliktu sa Zakonom o stečaju.

Mišljenje POSP-a

– Trebalo je uzeti tajm aut i sačekati mišljenje Evropske komisije. Imali smo na Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) ocjenu da se radi o zakonu koji je u suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju – kazao je Simović.

Krivokapić je kazao da je to pogrešno citiranje izvještaja i da se u tom dokumentu tvrdi sasvim suprotno.

– Piše ovako: POSP izražava ozbiljnu zabrinutost oko KAP-a koji nastavlja da ozbiljno nanosi štetu finansijama Crne Gore, posebno kroz kršenja pravila EU o državnoj pomoći. Pozivamo vlasti da nađu ekonomsko zdravo rješenje za ovaj problem, uzimajući u obzir preporuke EK – citirao je Krivokapić zaključke POSP-a.

Simović je kazao da nije citirao zaključke POSP-a, već tonove sa nedavno održanog trećeg Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, održanog u Podgorici.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *