Grčkoj prijeti kolaps tržišta nekretnina?

Dodajte komentar

Grčko udruženje trgovaca nekretninama Omas upozorilo je juče na opasnost od potencijalnog kolapsa tržišta nekretnina u većim grčkim gradovima a zbog novog zakona o porezu na imovinu dostavljenog parlamentu.

„Umjesto da smanji pretjerano oporezivanje koje je već zaustavilo transakcije, ovaj zakon će uzrokovati kolaps tržišta”, izjavio je na konferenciji za novinare šef Udruzenja, Joanis Revitis, a prenosi Frans pres.

Cijene nekretnina su u proteklih nekoliko godina u Grčkoj pale između 30 i 50 odsto, a ovaj zakon, koji bi grčki parlament trebalo da odobri do kraja nedjelje, reguliše nove poreske stope na sve nekretnine, ali predviđa i dodatni porez za nekretnine čija je vrijednost preko 300.000 evra.

Prvi put poljoprivredne parcele će takođe biti oporezovane.

Krizom pogođena Grčka, koja je pod pritiskom međunarodnih kreditora da poveća državne prihode, takođe je primorana da uvede sveobuhvatniji porez na nekretnine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Prekomjerno oporezivanje uzrokuje pad vrijednosti nekretnina, što ide “na ruku“ stranim investitorima koji žele da kupe nekretnine po veoma niskim cijenama“, izjavio je član Omasa, Mihalis Jorgiju, i dodao da će u narednoj godini, koja će biti ključna za sektor nekretnina, cijene pasti za novih 20 odsto.

Investiranje u nekretnine je tradicionalan običaj u Grčkoj, tako da je ta zemlja po stopi nekretnina u vlasništvu građana među vodećima u Evropi, sa stopom preko 70 odsto (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *