Čudi li vas da baš ova nacija na poklone troši više nego ikad?

Dodajte komentar

Prema studiji GfK prosječan Njemac će ove godine na božićne poklone potrošiti oko 288 eura, tačno tri eura više nego prethodne godine i više nego ikad.

Kako javlaj Deutsche Welle, pokloni koje će Njemci ove godine najviše ostavljati ispod božićnog drvca su knjige, igračke i odjeća. Sklonost potrošnji osjećaju i svi koji rade u njemačkoj maloprodaji, zadovoljni prometom za vrijeme prvih dana Došašća. Savez trgovine na malo od božićne kupovine očekuje preko 80 milijardi eura prometa u novembru i decembru. To je 1,2 posto više nego prošle godine, ali i više nego ikada dosada. Više je razloga zbog kojih se novac ove godine opuštenije troši. “Opšti uslovi za dobru božićnu kupovinu su se poklopili”, rekao je za DW Stefan Hertel iz Njemačkog saveza trgovaca (HDE). Stopa zaposlenosti je visoka, a ekonomska situacija sigurna.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Ljudi imaju sigurnost i novac. Zbog toga ih nije strah da priušte nešto sebi ili svojim bližnjima.”Osim toga, mnogi su kupci skloniji svoj novac da potroše, nego da ga stave na štednu knjižicu – za što im se nude prilično niske kamate, objašnjava Rolf Bürkl, voditelj istraživanja tržišta.

Postoji još jedan razlog, zašto Njemci tako rado troše svoj novac prije Božića. “Mnogo zaposlenih ove je godine dobilo i 13. platu, koju rado investiraju u božićne poklone.”Praznično vrijeme podstiče i domaću potražnju. To ne začuđuje: raspoloženje njemačkih kupaca je ovih mjeseci bolje nego u posljednjih šest godina, zaključuje studija GfK.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *