Urugvaj prva zemlja na svijetu koja je legalizovala trgovinu kanabisom

Dodajte komentar

Senat Urugvaja izglasao je zakonske okvire koji regulišu gajenje i distribuciju kanabisa.

Tako bi ta zemlja mogla da postane prva u svijetu koja će dozvoliti trgovinu i gajenje kanabisa.

Senat je izglasao ove mjere sa 16 glasova za i 13 protiv. Sada je na predsjedniku države Hoseu Muhiki da glasanje ovjeri svojim potpisom, a on je najavio ranije da želi da država tim poslom počne da se bavi naredne godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Muhika je branio svoju inicijativu da se izglasaju ovi zakoni obrazloženjem da bi prepuštanje trgovine tom drogom organizovanom kriminalu moglo da bude još pogubnije po društvo.

Ankete pokazuju da se dvije trećine Urugvajaca protivi industriji marihuane koju bi kontrolisala vlada. Muhika je međutim ubijeđen da je globalni rat protiv droge izgubljen i smatra da bi birokrate mogle na bolji način da suzbiju zavisnost od droge i organizovani kriminal nego li policija i vojska.

Vlasti imaju rok od 120 dana da formiraju kontrolni odbor za drogu koji treba da donosi propise vezane za gajenje, određivanje cijena i kontrolu upotrebe kanabisa.

Konzumentima kanabisa biće dozvoljeno da kupuju maksimum 40 grama te droge mjesečno u apotekama koje je odobrila država. Oni će morati da imaju punih 18 godina starosti i budu registrovani u javnoj bazi podataka koja će pratiti njihove mjesečne kupovine.

Urugvajcima će, takođe, biti dozvoljeno da gaje godišnje po šest biljaka kanabisa u svojim domovima, što je ekvivalentno sa 480 grama te droge. Oni će, između ostalog, moći da formiraju klubove od 15 do 45 članova kojima će biti dozvoljeno da gaje 99 tih biljaka godišnje.

Urugvaj je jedna od najsigurnijih latinoameričkih zemalja u kojoj je malo nasilja vezanog uz narkokriminal poput onog koji odnosi živote u Kolumbiji ili Meksiku. Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *