PKCG: Montstate i Mianja dobili znak Dobro iz Crne Gore

Dodajte komentar

Savjet za dodjelu žiga vizuelnog označavanja crnogorskih proizvoda Dobro iz Crne Gore, na 10. sjednici održanoj danas, dodijelio je pravo korišćenja znaka Dobro iz Crne Gore cetinjskim proizvođačima „Montstate“ i „Mianja“ d.o.o.

Kako je saopšteno iz Privredne Komore Crne Gore PKCG, odluke o tome su donijete na osnovu izvještaja koje je podnio Tehnički komitet za meso, ribe i prerađevine nakon detaljnog uvida u dostavljenu dokumentaciju o pomenutim kompanijama i o kandidovanim proizvodima, a gdje je akcenat stavljen na usvojene procedure kontrole kvaliteta i bezbjednosti proizvoda, međunarodna priznanja za proizvode i za menadžment, kao i preduzete aktivnosti na jačanju vizuelnog identiteta kompanije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Privredno društvo „Montstate“ d.o.o. Cetinje je osnovano 1993. godine, a od 2006. se bavi preradom mesa i prodajom mesnih proizvoda. Godišnji obim proizvodnje je oko 48 tona (trogodišnji prosjek) dimljenih proizvoda od mesa. Proizvode plasira domaćem tržištu u obimu od 75, dok 25 odsto izvozi uglavnom Srbiji, te Bosni i Hercegovini. Posjeduje sertifikat za ispunjenost svih uslova i implementaciju HACCP sistema. Za dobijanje kolektivnog žiga Dobro iz Crne Gore, „Montestate“ d.o.o. je kandidovalo pršut – u komadu vakum.

Preduzeće „Mianja“ d.o.o. Cetinje osnovano je 2009. godine i bavi se preradom mesa. Godišnje proizvede oko 100 tona dimljenih mesnih proizvoda, koje prodaje uglavnom na domaćem tržištu. Posjeduje sertifikat za ispunjenost svih uslova i implementaciju HACCP sistema. Za dobijanje kolektivnog žiga Dobro iz Crne Gore, „Mianja“ d.o.o. je kandidovalo vakumirani pršut u komadu i rezani.

Pravo korišćenja znaka Dobro iz Crne Gore sada ima 79 proizvoda 17 proizvođača. Njihovim brendiranjem se doprinosi da se proizvod razlikuje od drugih, osigurava se konzistentnost i postiže bolja cijena.

“Cijeneći značaj promovisanja specifičnih, autohtonih proizvoda sa izraženim kvalitetom, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu, kao i potrebu podsticanja što većeg broja preduzeća da zadovolje uslove za dobijanje ove prestižne oznake kvaliteta, Savjet projekta je revidirao troškovnik za rješavanje zahtjeva za dodjelu i upotrebu znaka.Savjet je razmotrio Izvještaj o realizovanim aktivnostima u 2013. godini i plan aktivnosti za 2014. Domaće tržište i domaća javnost će i u 2014. biti predmet prioritetne pažnje, a širenje kruga domaćih proizvoda i usluga natprosječnog kvaliteta jedan od temeljnih ciljeva i sadržaja projekta „Dobro iz Crne Gore“ i u narednoj godini”, saopšteno je iz PKCG.

Kako su dodali, ocijenjeno je korisnim da Privredna komora sprovede zajedničku kampanju sa Ministarstvom turizma i Nacionalnom turističkom organizacijom u cilju boljeg pozicioniranja proizvoda sa znakom Dobro iz Crne Gore. CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *