Dogovor o povećanju trgovine za 1.000 milijardi dolara

Dodajte komentar

Ministri trgovine zemalja članica Svjetske trgovinske organizacije (STO) odobrili su rano jutros trgovinski sporazum, koji bi trebalo da udahne nov život toj organizaciji i povećati globalnu trgovinu za 1.000 milijardi dolara.

“Tako je dogovoreno”, izjavio je indonežanski ministar trgovine, Gita Virdžavan na konferenciji STO na Baliju, posle teških pregovora koji su potrajali do ranih jutarnjih časova. Više od četiri dana razgovora rezultiralo je prvim globalnim trgovinskim sporazumom STO od njenog osnivanja 1995. godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ovaj sporazum predviđa labavljenje carinskih barijera, za koje pojedini ekonomisti procjenjuju da bi mogle donijeti svjetskoj ekonomiji podsticaj od 1.000 milijardi dolara.

“Prvi put u našoj istoriji, STO je zaista ispunio zadatak”, izjavio je generalni direktor STO, Roberto Azevedo po završetku skupa.

Prema njegovim riječima, ovaj sporazum bi mogao imati važnu simboličku vrijednost za nadanja STO u obnavljanje Doha runda pregovora čiji je cilj kreiranje zajedničkih propisa za 150 članica STO u brojnim oblastima.

“Odluke koje smo donijeli ovdje su važan korak ka završetku Doha runda pregovora”, poručio je Azevedo, i istovremeno izrazio zabrinutost oko sve većeg broja alternativnih regionalnih trgovinskih paktova. b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *