Savjet Evrope: Mjere štednje narušile su ljudska prava

Dodajte komentar

Ono što je počelo kao krah globalnog finansijskog sistema 2008. godine, danas se pretvorilo u novu političku realnost mjera štednje koje prijete više od šest decenija staroj socijalnoj solidarnosti i zaštiti  ljudskih prava u Evropi, navodi se u izvještaju Savjeta Evrope “Očuvanje ljudskih prava u vrijeme ekonomske krize”.

Mjere štednje smanjile su ljudska prava u ključnim područjima širom Evrope, zabrinut je Savjet Evrope, koje upozorava da su vlade sasvim zanemarile pitanje ljudskih prava u svojim programima štednje. U dokumentu se naglašava da je socijalna potrošnja bila primarna meta programa štednje u brojnim evropskim zemljama, što se ogledalo u smanjenju plata, rezanju potrošnje za obrazovanje, zdravstvo, radnika u javnom sektoru, racionalizaciji socijalne sigurnosti te ukidanju ili smanjenju subvencija za gorivo, poljoprivredu, hranu te strože uslove dobijanja brojnih socijalnih beneficija.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Mnoge zemlje zaboravile su na svoje obaveze čuvanja ljudskih prava, posebno ekonomskih i socijalnih prava “, kazao je Nils Muižnieks, povjerenik za ljudska prava Savjeta Evrope.

Otkako su uvedene mjere štednje pod strogim nadzorom i uslovima međunarodne zajednice, beskućništvo se povećalo u 15 od 21 zemlje, posebno u Grčkoj, Irskoj, Italiji, Portugalu, Španiji i Velikoj Britaniji. Ističe se da je stasala nova grupa beskućnika, a posebno su ugroženi imigranti, mladi ljudi, žene i porodice.

Uslov Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda Grčkoj da ne smije na zdravstvo trošiti više od 6 posto BDP-a imat će dugoročne posljedice na javno zdravlje, kaže se u dokumentu. Takođe se navodi da su vlade zanemarile socijalni dijalog te da koriste pretjeranu silu protiv ljudi koji demonstriraju protiv mjera.

Pri tome je došlo i do narušavanja medijskih sloboda jer su privatni i javni mediji smanjili broj zaposlenih i plate, što ugrožava temelje demokratije. Eurostat je u isto vrijeme objavio godišnji dokument koji pokazuje da se socijalna situacija u EU pogoršala u odnosu na 2011. godinu. Siromaštvo prijeti 124,5 miliona ljudi, što je gotovo četvrtina ukupnog stanovništva Unije. (poslovni.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *