Francuzi preuzeli aerodrom u Zagrebu, novi terminal za tri godine

Dodajte komentar

Zračna luka Zagreb (ZLZ) od ponoći je pod koncesijom, pošto je – nakon višemjesečnih nesuglasica – potpisan ugovor o preuzimanju tog aerodroma od strane koncesionara koji predvodi francuski ZAIC, prenosi HRT.

Zaposlenima, koji su prošle sedmice štrajkovili, su poručili da na računu imaju 20 miliona eura, uz garancije banka u vrijednosti od 80 miliona, kao i da je uplaćeno dva miliona eura na račun tog aerodroma, što su bili preduslovi za preuzimanje.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

– Moja poruka je jasna – ispunjeni su svi zahtjevi. Koncesionaru želim puno sreće i uspjeha, jer njihov uspjeh je i uspjeh za Hrvatsku – prvi put ćemo dobijati koncesijsku naknadu koja bi, prema nekim idealnim kalkulacijama, mogla da iznosi i više od milijardu eura u narednih 40 godina – izjavio je hrvatski ministar pomorstva, saobraćaja i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

On je dodao kako će 1. januara biti završena uplata sljedeća rate koncesionarske naknade od 2,3 miliona eura, i ponovio da će u izgradnju nove vazdušne luke biti uloženo oko 300 miliona eura. Takođe, uskoro će biti objavljen i ugovor o koncesiji će.

Kristof Peti, direktor razvoja kompanije „Bouygues Batiment International“ koja je članica konzorcijuma, najavio je da radovi na organizovanju gradilišta i drugi poslovi na zagrebačkom aerodromu počinju iduće sedmice, i da je rok završetka novoga putničkog terminala 36 mjeseci. To bi, kako je kazao Peti, značilo da će Zagreb na Božić za tri godine imati novi aerodrom. Predsjednik uprave „Viadukta“ Joško Mikulić rekao je da im taj posao omogućava poslovnu stabilnost u idućim godinama, uz punu zaposlenost, a to što je jedan od partnera u konzorcijumu i „Margarite fond“ za njega predstavlja signal direktnog uključivanja Evropske komisije, odnosno EU u cijeli posao.

Zaposlenima ZLZ-a Peti je poručio da se ne boje za svoja radna mjesta, jer je i ugovorom o koncesiji i u razgovorima s Vladom jedna od najvažnijih tačaka bila zaštita i sigurnost radnika. Kazao je i da im je jako važan socijalni dijalog i razgovori sa sindikatom, pa se nada da će uspjeti da ih razuvjeri u sve ono što se posljednjih dana govori i da će se socijalni mir vratiti u tu kompaniju. Najavio je kako već iduće godine očekuje porast broja putnika na aerodromu od osam posto, kao i nastavak rasta narednih godina, čemu će pridonijeti nove linije i nove avio-kompanije u vazdušnoj luci, među kojima i one sa interkontinentalnim letovima, pri čemu nije želio da otkriva imena.

Preuzimanje aerodroma u Plesu već je nekoliko puta odgađano, kao i najavljeni početak radova, pa se radnici i sindikati boje da koncesionar nema novca za taj projekat.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *