Evropska komisija izrekla kaznu bankama u iznosu od 1,7 milijardi eura

Dodajte komentar

Regulatorno tijelo Evropske komisije ustanovilo je da je osam velikih banaka formiralo kartel koji je omogućio manipulisanje referentnim globalnim kamatnim stopama, zbog čega im je izrečena kazna u ukupnom iznosu od 1,7 milijardi eura.

Riječ je o bankama Kraljevska banka Škotske – RBS, Barclays, UBS, Deutsche Bank, Societe Generale, JP Morgan i Citibank, te brokerskoj kompaniji RP Martin.

Četiri institucije učestvovale su u kartelu koji se odnosio na formiranje kamatne stope za euro, dok ih je njih šest bilo uključeno u jedan ili više bilateralnih kartela koji se odnose na izvedenice kamatnih stopa izraženih u jenima.

U Evropskoj komisiji saopšteno je da su banke djelovale kao kartel radi ilegalnog određivanja visine kamatnih stopa i cijena finansijskih derivate, odnosno faktora od kojih zavise cijene kredita, hipoteka, kao i ostale imovine u iznosu od nekoliko stotina triliona dolara širom svijeta.

– Karteli su djelovali na tržištima za izvedenice kamatnih stopa, što su finansijski proizvodi koje banke i kompanije koriste za upravljanje rizicima fluktuacije kamatnih stopa. Ovim proizvodima trguje se širom svijeta i njihova uloga je ključna u globalnoj ekonomiji – navodi se u saopštenju EK.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Barclays i UBS

Banke Barclays i UBS iskoristile su pravo imuniteta, jer su otkrile postojanje kartela i izuzete su iz finansijskog kažnjavanja. Barclays je oslobođen kazne u iznosu od 2,5 milijadri, a UBS od 690 miliona dolara.

Istrage i kazne uslijedile su nakon što je otkriven drugi skandal oko namiještanja londonske stope Libora, koja je koristi kao obračunska jedinica u mnogim tipovima finansijskih ugovora. Razlike pri računanju kamatnih stopa Euribora, Tibora i Libora su male, ali oni ispunjavaju vitalnu funkciju kamatnih obračunska jedinica koje banke izriču prilikom međusobnog odobravanja sredstava. Ugovori koji se odnose na niz finansijskih instrumenata i velike količine novca najvećim dijelom su uslovljene stopama na koje ukazuju Tibor i Libor.

Pojedinačne kazne

Kaznom su obuhvaćene i pojedinačne banke iz SAD, a Evropska komisija je saopštila da je nadležna za kažnjavanje kartela koji djeluju na ekonomskom području Evropske unije.

Najveću kaznu dobio je Deutsche Bank za koji je utvrđeno da je učestvovao u manipulacijama kamatnim stopama na oba tržišta i izrečena mu je kazna od 725,36 milona eura. Banka Societe Generale treba da plati kaznu od 446 miliona eura, a RBS 391 milion. Banka JPMorgan dobila je kaznu u iznosu od 79,9 miliona, a Citibank od 70 miliona eura. Najnižu kaznu platiće RP Martin, a ona iznosi 247.000 eura.

Istraga se nastavlja za banke HSBC i Credit Agricole, dok je banka JP Morgan prihvatila kaznu na samo jednom tržištu. U rad kartela koji je namiještao stopu Euribora bile su umiješane četiri, a u kartel koji je manipulisao stopom Tibora šest banaka.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *