Novi sindikat Kontejnerskih terminala optužuje upravu i stari sindikat

Dodajte komentar

Sindikalna organizacija barskih Kontejnerskih terminala i generalnih tereta (KTGT), koja djeluje u okviru Unije slobodnih sindikata, saopštila je juče da uprava na čelu sa izvršnim direktorom Andrijom Radusinovićem opstruiše njihov rad i da u dogovoru sa postojećim sindikatom skreću pažnju sa rješavanja statusa 380 zaposlenih koji treba da budu proglašeni viškom.

U ovoj državnoj kompaniji, koju bi do kraja godine trebalo da preuzme turska kompanija Global Ports, trenutno je zaposleno od 590 radnika.

Vršilac dužnosti predsjednika ovog sindikata Luka Klisić kazao je da su “pojedini članovi menadžmenta u sprezi sa aktivistima postojećeg sindikata i da vrše ogroman pritisak na njihove članove i simpatizere raznim ucjenama, prijetnjama, kažnjavanjem, podmićivanjem i ostalim neprimjerenim postupcima”.

On je napomenuo da je ovih dana javno objavljena informacija da će svi zaposleni, osim, kako tvrdi, njihovih članova, dobiti zimnicu, prvu poslije četiri godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Takođe, na radničke sportske igre su mogli ići svi zainteresovani radnici pod uslovom da ne pripadaju našoj sindikalnoj organizaciji. Treba li napomenuti da radnici KTGT prvi put učestvuju na ovim igrama. I to baš sad? Da li je to slučajno? Ili je to način da se perfidno izvrši pritisak na naše članove i simpatizere novcem kompanije? Ili je to skretanje pažnje sa činjenice da kompaniju treba da napusti blizu 380 zaposlenih”, dodao je Klisić. Novi investitor je za socijalni program prekobrojnih radnika predvidio 6,5 miliona eura.

“Svakom laiku je jasno da ta suma neće biti dovoljna za zbrinjavanje svih zaposlenih po važećem Kolektivnom ugovoru. To pitanje zahtijeva ozbiljniju sindikalnu borbu od dijeljenja pršuta i kobasica i organizovanja sportskih igara svake četvrte „olimpijske“ godine”, naglasio je Klisić.

On smatra da se ovim postupcima grubo krši Konvencija Međunarodne organizacije rada, kojom se štiti sloboda sindikalnog organizovanja i delovanja, Ustav Crne Gore i Zakon o radu.

“Poručujemo svima koji i ubuduće budu vršili bilo koji vid pritiska na naše članove i simpatizere, da će biti procesuirani kod nadležnih institucija, a njihova imena objavljena”, zaključio je Klisić.

On je naveo da se sva obavještenja i informacije koja ostavljaju na oglasnim tablama uklanjaju i cijepaju po nalogu Radusinovića, kao i da su „bez želje za konfrotacijom” uputili direktoru mišljenje Ministarstva rada i socijalnog staranja u kojem je pojašnjeno da imaju pravo korišćenja oglasnih tabli bez obzira što su u procesu dokazivanja reprezentativnosti. “Međutim, ni poslije mjesec dana nije nam odgovoreno na dopis”, dodao je Klisić.

Radusinović: To su neistine

Izvršni direktor KTGT Andrija Radusinović odbacio je juče sve navode i optužbe novog sindikata.

„To su neistine. Svako obavještenje je istaknuto na oglasnoj tabli, pa i njihova, a svako se skida sa table nakon tri dana. Što se zimnice i sportskih igara tiče, to je stvar sindikata, a ne menadžmenta“, rekao je Radusinović, uputivši „Vijesti“ na predsjednika sindikata firme Dobroslava Orlandića (SSCG).

Orlandić je kazao da sindikat organizuje igre, „pa prema tome na igre koje on plaća šalje svoje članove, koji mu plaćaju članarinu“.

„Apsolutno je netačno da će neki radnici dobiti zimnicu, a neki ne. Javnosti radi ističem da je naš sindikat kod poslodavca izborio da ove godine bude plaćena zimnica. Takođe ističem da smo se mi kod poslodavca založili da zimnicu dobiju svi radnici, bez obzira ko je u ovom a ko u onom sindikatu“, zaključio je Orlandić.  (vijesti.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *