Evropskim bankama treba 280 milijardi eura

Dodajte komentar

Evropskim bankama biće iduće godine potrebno 280 milijardi eura dodatnog kapitala da bi se izbjeglo ponavljanje globalne finansijske krize.

Izveštaj revizorske kuće PrajsvoterhausKupers (PwC) pokazuje da će banke biti primorane da se okrenu tržištu i da veći dio kapitala koji im nedostaje pribave emisijom novih akcija, budući da drugi načini pribavljanja sredstava, uključujući prodaju imovine, neće uspjeti da “zakrpe rupu”, prenosi agencija Frans pres.

PwC veruje da bi banke emitovanjem dionica mogle da prikupe oko 180 milijardi eura.

“Pred evropskim bankama je još nekoliko turbulentnih godina, u vrijeme kada pokušavaju da povećaju kapital u skladu sa globalnim regulatornim okvirom Bazel III”, rekao je finansijski stručnjak PwC Majls Kenedi.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema propisima Bazela III, koji će se u fazama sprovoditi od 2013. do januara 2019, banke moraju da povećaju svoj visokokvalitetni kapital na sedam odsto ukupne aktive. Pored toga, banke u eurozoni iduće godine očekuje pregled knjiga od strane Evropske centralne banke, da bi se utvrdilo da li su dovoljno zaštićene od eventualne nove krize.

Brojne međunarodne banke morale su da zatraže pomoć države tokom globalne finansijske krize iz 2008, kada su hipotekarni i drugi krediti postali nenaplativi.

“Iako su uslovi na tržištu kapitala sve povoljniji, 180 milijardi eura je velika cifra da bi je tržište apsorbovalo u kratkom roku. Konkurencija za pribavljanje novog kapitala biće oštra”, smatra Kenedi. b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *