Bivši slovenački premijer Janez Janša pod finansijskom istragom

Dodajte komentar

Protiv bivšeg slovenačkog premijera, sada opozicionog čelnika Janeza Janše pokrenuta je finansijska istraga na osnovu zakona o oduzimanju imovine nezakonitog izvora, objavili su slovenački mediji.

Kako piše ljubljanski dnevni list Dnevnik, istraga koju je pokrenulo specijalno tužilaštvo i u koju su uključeni policija, poreska uprava, kancelarija za pranje novca i protivkorupcijska komisija obuhvata razdoblje od 2000. do oktobra ove godine i Janšinu 640.000 eura vrednu imovinu u nekretninama i automobilima.

Istražuje se i imovina Janšinog brata Rajka, supruge Urške i njene sestrične Nataše Pajenk, za koju se sumnja da je raspolagala Janšinim računima.

U istu finansijsku istragu uključena je i imovina Jože Zagožena, nekada istaknutog člana Janšine stranke, koji je zajedno s njim na prvostepenom sudu u Ljubljani bio osuđen na prvostepenu kaznu zatvora i novčanu kaznu u korupcijskoj aferi Patria, ali je u međuvremenu umro, a na čije je ime u austrijskim bankama otkriveno 271.000 eura, navodi list.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Faksimil odredbe specijalnog tužilaštva o finansijskoj istrazi protiv Janše prvi je objavio nedjeljnik Demokracija, inače blizak Slovenskoj demokratskoj stranci bivšeg premijera, tvrdeći da se radi o obliku političke kontrole i pritiska koji vlastima omogućava prisluškivanje opozicionog prvaka, koji negira da je njegova imovina nezakonitog izvora i na višem sudu želi da dokaže da nije od Patrije primio mito za nabavu oklopnih vozila od finske kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *