Previše evropskih banaka je preživjelo krizu

Dodajte komentar

Previše evropskih banaka preživjelo je finansijsku krizu, izjavio je čelnik Evropske agencije za banka (EBA) u današnjem razgovoru za njemačku štampu.

“Uvjeren sam da je premalo evropskih banaka kontrolisano ugašeno i nestalo s tržišta”, kazao je Andrea Enria u razgovoru za njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

“Tek 40 ih je nestalo, u poređnjenju s 500-tinjak u Sjedinjenim Državama. Vlade su željele održati na životu svoje banke i time su zakočile proces ozdravljenja”, kazao je Enria.

EBA je posljednjih godina organizovala niz provjera otpornosti evropskih banaka na nepovoljne uslove poslovanja kojima su zamjerani preblagi kriterijumi.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Evropa trenutno pokušava uspostaviti bankarsku uniju kako bi ojačala svoj finansijski sektor. U odvojenom razgovoru za Financial Times Enria je kazao da se zalaže za uspostavu apsolutno panevropskih struktura.

“Potreban je mehanizam odlučivanja na nivou Evrope, umjesto da se u krizama odluke donose na nivou odbora. Odbori u krizi ne funkcionišu zbog konflikata”, upozorava Enria.

“Dali su nam ovlašćenja i ujedno ugradili toliko zaštitnih mehanizama za svaki zadatak koju moramo obaviti da se ponekad pribojavam da ih nećemo moći ispuniti”, upozorio je čelnik EBA-e. (poslovni.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *