Kina će dozvoliti privatne banke

Dodajte komentar

Privreda Kine se decenijama oslanjala na velike državne banke, ali lideri zemlje su se odlučili na liberalizaciju i otvaranje bankarskog sektora za privatni kapital.

Stara bankarska shema u Kini više ne funkcioniše, zato će vlasti osnovati nove banke, piše Wall Street Journal.

Na prošlonedeljnom plenumu Centralnog komiteta Komunističke partije Kine vlasti su odlučile da privatnim investitorima dozvole da osnivaju male i srednje banke i druge finansijske institucije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Privatni sektor Kine igra sve veću ulogu u privredi, ali državne banke nisu spremne da ga aktivno kreditiraju. Zbog toga, privatna preduzeća nemaju dovoljno kapitala za svoj razvoj. Mnoge velike kompanije su već najavile da su spremne da osnuju sopstvene banke, piše američki finansijski dnevnik, prenosi Bizlife.

Decenijama se kineski bankarski sektor sastojao od velikih državnih banaka, čiji su menadžeri polagali račune direktno političarima. Stanovništvo zemlje je bilo prinuđeno da svoju štednju drži u tim bankama uz veoma niske kamate. Ta sredstva su korišćena za finansiranje državnih industrijskih preduzeća.

Upravo taj privredni model ležao je u osnovi kineskog ekonomskog čuda. Međutim, poslednjih godina postali su uočljivi njegovi nedostaci – kao rezultat jeftinog finansiranja stvoren je višak kapaciteta kompanija i infrastruktura koja nikome nije potrebna, dok su firme u dugovima.

Peking je odavno pozvao državne banke da više kreditiraju privatne kompanije. Ali to se ne događa. Zbog toga su političari riješili da sprovedu reformu bankarskog sektora, zaključuje Wall Street Journal.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *