Amerikanci kupuju evropske banke

Dodajte komentar

Američki investicioni fondovi u poslednja četiri mjeseca uložili su milijarde dolara u oporavak evropskog bankarskog sistema.

Oni su uvjereni da će oporavak ekonomije eurozone sada dobiti zamah, piše londonski finansijski dnevnik Financial Times.

Investitore je inspirisalo blago ubrzanje rasta privrede zone eura u drugom tromjesečju. Oni su to shvatili kao signal da je Evropa počela da izlazi iz najgore recesije posle Velike depresije tridesetih godina prošlog vijeka.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Udio akcija deset najvećih evropskih banaka u vlasništvu američkih fondova povećan je od juna ove godine za 40 odsto, na 33 milijarde eura. Prije toga fondovi su rasprodavali akcije evropskih banaka, prenosi Bizlife.

U američkom fondu T Rowe Price pojačano ulaganje u evropske banke objašnjavaju time što evropske akcije izgledaju privlačno s obzirom na poboljšanje situacije u regionu. Čak i ako situacija u Evropi samo prestane da se pogoršava, to će dovesti do rasta ulaganja u akcije, prenosi Financial Times.

Investitori očekuju da će evropske vlasti pojačati nadzor i da će riješiti probleme bankarskog sektora. Evropska centralna banka objavljuje redovne izvještaje o kvalitetu aktiva banaka i sprovodi stres testove banaka. To bi trebalo da razuvjeri skeptike koji su uvjereni da evropske banke skrivaju loše aktive.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *