Bolji dani za švajcarske satove 2014.

Dodajte komentar

Prodaja švajcarskih satova oporaviće se tokom iduće godine, poslije krize nastale smanjenjem plasmana na kineskom tržištu usljed politike borbe protiv korupcije u toj zemlji, ocijenio je direktor Svoč grupe Nik Hajek.

U okviru kampanje protiv korupcije, početkom godine kineskim radio i televizijskim stanicama zabranjeno je reklamiranje skupih poklona kao što su satovi, rijetke markice i zlatni novac.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Zabrana je uslijedila nakon ponovljenih poziva novog kineskog šefa partije Sji Ðinpinga na stalnu borbu protiv korupcije i zloupotreba vlasti.

Radi se o akciji vlade usmjerene na prekid sa ekstravagantnim poklonima rukovodiocima i rasipanjem državnog novca, koja je dovela do pada prodaja luksuznih švajcarskih satova.

Takva mjera pogodila je kompaniju Svoč grup kojoj je Kina bila najveće izvozno tržište.

Kinezi su poslije ove mjere vlade počeli da kupuju luksuzne satove u inostranstvu gdje je cijena znatno niža nego na domaćem tržištu.

Kako navodi dirtektor kompanije Svoč, Kinezi su se u međuvremenu, okrenili kupovini modela satova sa plastičnim narukvicama, tako da je u posljednjih par mjeseci u kontinentalnom dijelu Kine došlo da rasta u prodaji od 30 do 40 odsto.

Prema procjeni uprave kompanije, 2014. godine će doći do ponovnog rasta u prodaji zahvaljući prije svega sve većem broju kupaca u Turskoj, zalivskim zemljama, SAD, Rusiji i Brazilu, kao i u pojedinim azijskim zemljama.

„Japanci su posebno zagrijani za švajcarske satove, ali se i sve veća kupovina bilježi i u Južnoj Koreji, Maleziji ,Tajlandu i Indoneziji“, objasnio je direktor kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *