Marketinški trikovi za djecu i roditelje

Dodajte komentar

Profesorica predškolskog uzrasta Suzana Dedić u Biblioteci grada Sarajeva radi 16 godina. Očekivanja roditelja koji joj povjeravaju svoju djecu godinama su ista – razvijati kod djece odnos ka pravim vrijednostima.

Međutim, odnos prema vrijednostima, kaže Dedić, danas nije isti u odnosu na period kada je počinjala svoju karijeru bibliotekarke.

„Znači ovdje već sa četiri godine djeca jako dobro barataju pojmovima – ovo je original, ovo je kinesko, ovo se može kupiti u tom i tom centru. Znači sve to što on vidi na reklami, on odmah poželi i misli da on to treba da ima”, tvrdi ona.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Svijest prema materijalnim vrijednostima kod djece, svjesno ili nesvjesno, najprije grade roditelji, dodaje Dedić.

Ima i onih roditelja koji svoju djecu žele odjenuti u originalne bh. brendove, kaže novinarka Al Jazeere Arudana Kurić.

„Takvi kupuju u trgovinama gdje je cijena dječijih ženskih pantalona blizu 65 eura, muška jakna je snižena 30 posto i sada košta 153 eura. Za jednu žensku odjevnu kombinaciju potrebno je izdvojiti 120 eura. I naravno oni sa prosječnim bh. primanjima zaobilaze trgovine poput te.“

Inače, prosječna bh. plata iznosi otprilike 450 eura. Međutim, ta roba ima svoje kupce i njih ima mnogo.

Marketinški trikovi

„Svi znamo da smo najslabiji na svoju djecu. Uvijek volimo djeci više priuštiti nego sebi. Ja mogu da kažem da većina mog kućnog budžeta ide udovoljavanju nekih potreba za dvije moje kćerkice. Razne aktivnosti tipa raznih sportova, kurseva. To su sve neke stvari koje moderni način življenja nama kreira kao potrebu. U usuštini nam nisu potrebe, ali nam je tako kreirano.Mi to pokušavamo i našoj djeci da ostvarimo“, kaže trgovac Jasmin Avdić

Savremeno tržište zna kako iskoristiti roditeljske slabosti pa djecu stavlja u poziciju najboljih potrošača.

„Marketing agencije i marketing stručnjaci u svojim reklamnim kampanjama od početka, hajmo reći od rođenja vašeg djeteta, infiltriraju roditeljsku emociju kao sredstvo upravljanja, odnosno podsticanja potrošnje“, smatra Amra Hašimbegović iz GMS agencije za poslovno savjetovanje.

Ona skreće pažnju na animirane filmove čiji heroji kasnije završavaju na školskom priboru, odjeći i obući. Taj davno patentirani marketinški trik i danas prodaje.

Nove generacije imaju i neke nove heroje koji će roditelje značajnije koštati budžeta.

„Imamo poznate Selenu Gomez, Justina Biebera. Dječaci i djevojčice u dobi oko 10, 12, 13 godina jednostavno žele biti poput njih, žele izgledati tako i na taj način dodatno opterećuju vaš kućni budžet”, kaže Hašimbegović.

Suzana Dedić, s početka naše priče, tvrdi da je bila stroga po pitanju praćenja onoga što tržište diktira ali da se ipak, na drugi način, trudila da svojoj djeci priušti najbolje.

„Kupovinom klavira ispunili smo i njegovu želju i zadovoljili taj neki naš cilj da dijete uspije da ide dalje, kao što je i on sam odlučio.”

A ono što djeca odluče ili požele uvijek je bilo i ostaće muzika za uši trgovaca različitih profila.

Izvor: Al Jazeera

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *