Svaki građanin na računu ima u prosjeku 550 eura više nego što je kreditno zadužen

Dodajte komentar

Nedavno je objavljeno da građani imaju milijardu i 200 miliona eura na računima u bankama, što je rekordna cifra u posljednjih nekoliko godina. Međutim, građani su u prosjeku za kredite dužni 1.400 eura, plus 1.300 eura po karticama i minusima. Da li je ovaj podatak za brigu, teško je utvrditi. Naime, statistika Centralne banke pokazuje da svaki građanin na računu ima u prosjeku 550 eura više nego što je kreditno zadužen.

“Na kraju septembra tekuće godine ukupna kreditna potraživanja prema fizičkim licima iznose 882 miliona eura”, kaže Željka Asanović iz CBCG.

To znači da je svaki građanin u prosjeku dužan više od 1.400 eura.

“Posmatrano po namjeni kredita odobrenih fizičkim licima, preovladavaju krediti odobreni za kupovinu stana i adaptaciju koji čine 42% ukupnih kredita fizičkih lica i gotovinski nenamjenski krediti koji predstavljaju 39% ukupnog broja kredita odobrenog fizičkim licima”, dodaje Asanović.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na pomenuti dug za kredite, trebalo bi dodati i da je svaki korisnik kreditne kartice dužan u prosjeku 1.110 eura, a svaki klijent banke koji na to ima pravo, u minusu je 228 eura.

“Depoziti na kraju trećeg kvartala tekuće godine iznose 2.171 milijardi eura, od čega se na depozite stanovništva iznos nešto više od 56%”, kaže Asanović.

To znači da na računima u bankama građani imaju više od milijardu i 200 miliona eura. Prosječan depozit je veći od 1.970 eura i premašio je za čak 550 eura dug po kreditima. Ovakav podatak u zemlji gdje je prosječna plata manja od 500, a potrošačka korpa veća od 800 eura, se čini gotovo nevjerovatan. Ili nam uopšte nije toliko loše, ili je nekima mnogo bolje nego drugima. (vijesti.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *