ECB poziva na brzo osnivanje nove bankarske agencije

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) se zalaže za brzo uspostavljanje agencije koja će restrukturisati posrnule banke, navodeći da bi taj novi entitet mogao biti formiran prema postojećem osnivačkom sporazumu Evropske unije.

Stavovi ECB-a su u oštroj suprotnosti sa mišljenjem najveće članice EU, Njemačke, koja se umjesto toga, zalaže za mrežu nacionalnih agencija, dok se čeka na promjenu osnivačkog sporazuma, čime bi se dozvolilo osnivanje agencije, a što bi međutim moglo potrajati godinama, prenosi agencija AP.

Iznoseći svoje mišljenje u pisanom obliku, ECB je saopštila da nova agencija mora početi sa radom do sredine naredne godine, i da u potpunosti bude operativna od 1. januara 2015. godine.

Koordinacija između nacionalnih regulatora „nije se pokazala dovoljnom za postizanje brzih i, u pogledu troškova, efikasnih odluka“, navedeno je u saopštenju ECB-a.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Nova agencija mora biti u stanju da brzo djeluje i da odluči o sudbini banke u samo nekoliko dana, ili čak sati“, dodaje ECB.

Prema saopštenju centralne banke, agencija mora početi sa radom prije nego ECB preuzme ulogu bankarskog supervizora, sa ovlašćenjima da proglasi da je banka u opasnosti.

Agencija za restrukturisanje banaka je dio predložene bankarske unije EU, a ideja je da se nadzor banaka prebaci na nivo EU, odnosno daleko od nacionalnih supervizora i regulatora.

Zbog prevelikog duga, posrnule banke bile su ključni faktor u evropskoj krizi, a EU je nedavno odbacila argumente Njemačke da osnivanje nove agencije zahtjeva promjenu osnivačkog sporazuma EU. (capital,ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *