Fed zadržao obim monetarnih stimulacija

Dodajte komentar

Federalni komitet za otvoreno tržište (FOMC), grana američke Uprave federalnih rezervi, zadržao je juče ključnu kamatnu stopu na nepromijenjenom nivou od nula do 0,25 odsto, kao i obim programa kupovine obveznica u mjesečnoj vrijednosti od 85 milijardi dolara.

„Informacije prispjele od prethodnog sastanka FOMC iz septembra ukazuju na umjereni rast ekonomske aktivnosti i blago poboljšanje uslova na tržištu rada, ali je nezaposlenost i dalje visoka“, navodi komitet, a prenosi Frans pres.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Domaća potrošnja i investicije u poslovnom sektoru nešto su uvećani, ali je oporavak sektora nekretnina usporio u posljednjih nekoliko mjeseci. Isključujući fluktuacije zbog promjene cijena energenata, inflacija je ispod dugoročnog cilja FOMC.

„U skladu sa svojim mandatom, komitet podstiče maksimalnu zaposlenost i cjenovnu stabilnost i očekuje nastavak privrednog rasta i postepeni pad nezaposlenosti do prihvatljivog nivoa. Smatramo da su rizici po ekonomiju i tržište rada ublaženi od prošle jeseni“, navodi se u saopštenju, prenosi Capital.

I pored toga, FOMC je odlučio da sačeka nove znake privrednog napretka, prije nego što revidira program kupovine obveznica. Komitet takođe navodi da će nastaviti da prati ekonomske i finansijske informacije u narednim mjesecima i na osnovu njih će prilagođavati svoju politiku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *