Stigle ponude iz Poljske, Slovačke i Kine za drugi blok Termoelektrane

Dodajte komentar

Četiri ponude za izgradnju drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima do sada su Elektroprivredi Crne Gore, pišu Vijesti.

Prema saznanjima tog lista, ponude su predali poljski konzorcijum koji čine kompanije “Pol-Mot”, “Alstom” i “Foster Wheeler”, slovački konzorcijum “Istroenergo Group IEG Slovakia” i “SES Tlmace”, kao i kineske “China Machinery Engineering Corporation” (CMEC) i “China Gezouba Group International Engineering Company”.

Tender će biti zatvoren sjutra, nakon čega će se zvanično znati koliko je ponuda stiglo za gradnju Termolektrane, a podgorički list piše da se očekuje da će makar još dvije kompanije i formalno potvrditi zainteresovanost za projekat. Prema nezvaničnim informacijama, riječ je o češkoj kompanije “Škoda Praha”, kao i još jednom kineskom konzorcijumu. Za taj energetski projekat ranije su se interesovala još tri konzorcijuma iz Kine, pored dva već prijavljena. Radi se o “Powerchina Hubei Electric Power Survey” sa “Design Institute”, zatim “China Nationaly Electric Engineering” (CNEEC), kao i “TBEA Shenyang Transformer Group”.

Učešće na tenderu do sada je zvanično potvrdio konzorcijum iz Poljske.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

EPCG, prema studiji za izgradnju drugog bloka TE, ima namjeru da novi blok ima snagu od 220 do 300 megavata, na lokaciji postojeće termocentrale. Obaveza ponuđača bila bi da obezbijedi kredit od 75 do 85 odsto ukupno potrebnog novca za realizaciju projekta ili da, u određenom procentu uz finansiranje projekta, ponudi opciju zajedničkog ulaganja. Iz EPCG je saopšteno da će ponude biti vrjednovane po kriterijumu najboljeg odnosa finansijsko-tehničko-ekoloških i komercijalnih predloga i minimumom ukupnih rizika realizacije projekta.

Vlada u decembru treba da donese poseban prijedlog zakona kojim će se definisati izgradnja drugog bloka TE, po modelu sličnom onom za autoput. Država neće objaviti tender za gradnju TE, već će se nakon izbora najbolje ponude za taj posao potpisati međudržavni sporazum.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *