Kina namjerava da investira u Rusiju 12 milijardi dolara

Dodajte komentar

Kina namjerava da poveća obim investicija u Rusiju na 12 milijardi dolara do 2020. godine, rekao je danas predsjednik Privredne komore za uvoz i izvoz mašinskotehničkih proizvoda Kine Džan Iujin.

On je, na 18. redovnom sastanku šefova vlada Rusije i Kine na kinesko-ruskom ekonomskom forumu u Pekingu, precizirao da je sadašnji obim kineskih ulaganja u rusku privredu samo oko 3,5 milijardi dolara.

Džan Iujin je dodao da Kina želi da ulaže u razvoj infrastrukture Rusije, stambeni sektor, rudarstvo i proizvodnju visokotehnološke opreme, preneo je Itar tas.

Kina očekuje da održi godišnji tempo rasta trgovine sa Rusijom na nivou iznad 4,5 odsto, rekao je Džan Juicin. On je, međutim, ukazao da je od početka ove godine obim trgovinske razmjene dvije zemlje opao za 0,5 odsto, u poređenju sa istim periodom lane i iznosio je 58,7 milijardi dolara.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Predsjednik kineske Privredne komore naglasio je da su lideri dvije zemlje postavili cilj da se godišnji obim trgovine poveća na 100 milijardi dolara do 2015, a na 200 milijardi dolara do 2020. godine.

Kineski stručnjak smatra da je situaciju moguće popraviti zahvaljujući povećanju isporuka ruske nafte Kini, koja bi, prema planu, trebalo da bude udvostručena do 2018. godine na 30 miliona tona godišnje. Kineska strana se, takođe, nada da će uskoro početi isporuka ruskog gasa. Planirano je da ugovori u toj oblasti budu potpisani do kraja ove godine.

Tokom zvanične posjete premijera Rusije Dmitrija Medveda Kini potpisan je paket od 21 dokumenta.

Pored ostalog, naftna kompanija Rosneft i kineska naftnohemijska korporacija Sinopec potpisale su memorandum za izvozni ugovor na bazi avansne uplate.

Vnesheconombank (VEB) potpisala je niz sporazum sa kineskim partnerima. Između ostalog, potpisan je kreditni sporazum sa Državnom bankom za razvoj Kine o odobrenju kredita od 800 miliona dolara za finansiranje projekte izgradnje multifunkcionalnog kompleksa u Moskvi i kredita od 400 miliona dolara za finansiranje trećeg bloka elektrane u Kazahstanu.

Pored toga, VEB je potpisala sporazum sa Izvozno uvoznom bankom Kine o odobrenju kreditne linije od 700 miliona dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *