Prvi put u istoriji na čelu Centralne banke Izraela žena

Dodajte komentar

Karnit Flug imenovana je za guvernera Centralne banke Izraela, čime je postala prva žena u istoriji te zemlje na ovoj funkciji.
Flugova je protekla četiri mjeseca bila vršilac dužnosti guvernera, dok je državni vrh bezuspješno tražio zamjenu za njenog prethodnika, ekonomistu Stenlija Fišera.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i ministar finansija Jair Lapid opredijelili su se za 58-godišnju Flugovu, iako joj je konkurent bio i bivši guverner Centralne banke Argentine Mario Bleher.

„Vlada je fascinirana kako je Flugova posljednjih mjeseci rukovodila bankom i uvjerena je da će ona i dalje sa uspjehom pomagati zemlji da ostvari nova ekonomska dostignuća uprkos turbulencijama u svjetskoj privredi“, naveo je Netanjahu u saopštenju.

Najveće šanse da naslijedi Fišera imao je Jakov Frenkel, koji je već bio na toj funkciji, a potom na visokim rukovodećim položajima u američkim finansijskim korporacijama.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Flugova je rođena u Poljskoj, odakle je emigrirala u Izrael, gdje je studirala ekonomiju.

Doktorske studije iz ekonomije završila je na Kolumbija Univerzitetu u Njujorku 1985. godine i istovremeno radila kao ekonomista za Međunarodni monetarni fond.

Ona se 1988. godine vratila u Izrael, gdje je radila u razvojnom sektoru Banke Izraela.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *