Kompletna KAP-ova imovina na prodaju, od investitora zavisi nastavak proizvodnje

Dodajte komentar

Kombinat aluminijuma biće prodat na javnom oglasu kao pravno lice sa cjelokupnom imovinom, a kao jedini kriterijum za vrednovanje ponuda biće cijena koja se ponudi na licitaciji, a ne i investicije od kojih presudno zavisi opstanak podgoričke fabrike.

To praktično znači da sključivo od kupca zavisi da li će u KAP-u biti nastavljena proizvodnja ili ne.

Shodno novom Zakonu o stečaju, pobjednik na oglasu kupuje preduzeće sa cjelokupnom imovinom bez dugova, a povjerioci će biti namireni samo od novca koji se dobije prodajom KAP-a.

Ako se zna da su za opstanak KAP-a neophodne investicije u Elektrolizu, Preradu i Kovačnicu, onda se sa pravom postavlja pitanje da li je aktuelni zakon povoljan. Oglas će biti raspisan čim se odredi početna cijena za Kombinat.

Prethodno, stečajni upravnik Veselin Perišić je donio je odluku da se procjena vrijednosti imovine KAP-a u stečaju povjeri Institutu računovođa i revizora Crne Gore.

Privredni sud proglasio je 9. oktobra bankrot Kombinata aluminijuma.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Po svemu sudeći, Privredni sud i Montenegrobonus koji upravljaju KAP-om žele da repriziraju slučaj Željezare kada je ta kompanija nakon proglašenja bankrota, prodata turskom Toščeliku za 15,1 miliona eura. Pitanje svih pitanja je kolika će biti početna vrijednost KAP-a na tenderu. KAP je emitovao 10,6 miliona akcija, a vrijednost jedne dionice iznosi 5,05 eura što znači da Kombinat nominalno vrijedi oko 53 miliona eura. S druge strane, na berzi za jednu akciju KAP-a se može dobiti oko 53 centa, što znači da je berzanska kapitalizacija podgoričke fabrike svega 5,3 miliona eura. Između pomenute dvije cijene treba tražiti početnu vrijednost KAP-a, koja će biti definisana kao početna na oglasu.

Ta cifra svakako neće biti dovoljna da se isplate sva potraživanja KAP-a u iznosu oko 360 miliona eura, koliko je utvrdila stečajna uprava.

Najvećih pet povjerilaca KAP-a su Ministarstvo finansija koje potražuje 148,1 milion eura, CEAC sa oko 50 miliona, EPCG sa 44,9 miliona, En plus grupa sa 43,4 miliona i VTB banka sa 25,8 miliona eura. Stečaj u KAP-u je uveden 8. jula.

Prema Zakonu o stečaju, svi dugovi se svrstavaju u tri isplatna reda, a Perišić je najavio da svi povjerioci neće moći da se namire. U prvom isplatnom redu su sva potraživanja radnika po osnovu zaostalih plata i naplata izvršnih sudskih presuda. U drugom isplatnom redu su zaostale, neplaćene obaveze državi po osnovu poreza i doprinosa. Treći na redu su svi ostali dugovi. Za sada je sigurno da će namireni biti radnici i Sindikat, koji su prijavili 4,2 miliona eura potraživanja. Za kupovinu KAP-a iz stečaja zainteresovane su kompanije iz Njemačke, Hrvatske i Indije. (Portal Analitika)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *