10 načina Amiša kako preživjeti novčanu krizu

Dodajte komentar

Iako su Amiši inače poznati po svom tradicionalnom načinu života, postoji još nešto što većina vjerovatno ne zna o njima – Amiši mnogo bolje barataju novcem nego ostatak svijeta. U krizi valja preispitati svaki potrošeni novčić, a neke tajne uspeha zdravog finansijskog života mogli bi preuzeti baš od Amiša.

1. Kupuju stvari koje traju. Amiši kupuju stvari koje su izrađene tako da traju duži vremenski period, i ne kupuju samo zato što je nešto marketinški prepoznatljivo. Uvijek imaju u vidu veću sliku i dugoročnost.

2. Štede. Jedan Amiš je nakon 20 godina unajmljivanja farme i izdržavanja porodice sa 14 dece uspio da na bankovnom računu uštedi 400.000 dolara. Imao je plan i štedio.

3. Rijetko koriste kreditne kartice. Iako neki članovi amiške zajednice koriste kreditne kartice, mnogi još uvijek osjećaju averziju prema dugu.

4. Dodatni posao umjesto kredita. Amiši će radije početi da rade još jedan posao kada im ponestane novca nego se zadužiti u banci da pokriju finansijske rupe.

5. Vraćaju dug na vrijeme. Ako se i zaduže, Amiši će radije dubiti na glavi nego kasniti sa otplatom. Bankarima su oni omiljeni klijenti.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

6.  Vešti su i dobri radnici. Njihovi proizvodi su veoma cijenjeni i rado se kupuju jer su kvalitetno izrađeni. Upravo zato, njihove su vještine tražene i van zajednice na tržištu rada.

7. Istu stvar koriste više puta. Kada je odjeća toliko pohabana da više ne može da se nosi, Amiši je neće baciti nego će od nje napraviti krpe. Tako ‘recikliraju’ većinu stvari.

8. Kupovina na veliko. Budući da tipično amiško domaćinstvo ima šestoro do osmoro djece, postali su vješti u kupovini na veliko. Kupovinom namirnica na veliko štede novac.

9. Štednja na poklonima. Amiši često poklanjaju poklone koje su sami izradili kod kuće, umjesto da ih kupuju u prodavnici.

10. Mladima pozajmljuju novac uz niske kamate. Amiši se obično bave radom na farmama i mnogi mladi, da bi imali farmu, moraju da je kupe. U skladu s tim Amiši imaju program kreditiranja sa niskim kamatama ne bi li pomogli mladima da kupe svoju zemlju i počnu svoj samostalni život na taj način.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *