Crni vrh krije 72 tone zlata

Dodajte komentar

Na planini Crni vrh kod Bora ima ukupno 72 tone zlata, rezultat je objavljenog geološkog istraživanja kanadske kompanije Avala risorsiz (resources), prenosiB92.

“Nova procjena mineralnih resursa na Projektu zlata Timok, po nalazu nezavisne rudarske konsultantske kuće ‘AMC’ iz Velike Britanije, u višoj klasi indiciranih resursa, iznosi ukupno 72 tone zlata”, rekao je, na 45. međunarodnoj konferenciji o rudarstvu i metalurgiji, menadžer istraživanja kompanije Džastin van der Torn.

On je objasnio da prelaz u višu klasifikaciju resursa ukazuje na “veću sigurnost projekta” i da sada mogu početi sa detaljnom ekonomskom procjenom projekta, kako bi utvrdili na koji način može biti potencijalno transformisan u rudnik.

Kompanija “Avala risorsiz” objašnjava da se prvobitna procijenjena količina zlata značajno ne mijenja, ali da zato demonstrira “kontinuitet mineralizacije zlata na istraživačkim područjima”.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Čak 95 procenata prvobitne procjene resursa na istražnom polju Bigar hil prelazi sa pretpostavljenih u višu klasu indiciranih resursa, dok u susjednom Korkanu prelazi sa 75 procenata”, naglasio je menadžer istraživanja kompanije.

Prema njegovim riječima, utvrđeno je i novo istraživačko područje sa polimetaličnom mineralizacijom, nazvano Korkan istok, koje tek treba da bude klasifikovano.

“Kao najveća istraživačka kompanija, i imajući u vidu da smo u proteklih osam godina u ovaj projekat investirali preko 100 miliona dolara, veoma nam je drago da projekat pokazuje ovakve pozitivne rezultate i da nastavlja da se kreće uzlaznom linijom”, rekao je Van der Torn.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *