Najmoćnije žene svijeta

Dodajte komentar

Poslovni časopis Fortune i ove je godine objavio listu 50 najuticajnijih i najmoćnijih žena svjetskog biznisa, a svaka od njih poznata je po izuzetno kreativnim idejama koje su njihovim kompanijama donijele milijune dolara zarade, piše Večernji.hr.

Prva je na ovoj prestižnoj listi, baš kao i prošle godine, Ginni Rometty, predsjednica i glavna direktorica računarskoog diva IBM. Pedesetšestogodišnja Rommety pokušava novi IBM-ov proizvod Watson, koji ne samo da obavlja računske operacije već ima i sposobnost učenja, postaviti kao glavni proizvod američke računalne megakompanije. Ujedno, pod njenom se palicom IBM vrlo agresivno probija i na dosad zapostavljena tržišta poput Afrike.

Druga na popisu je Indra Nooyi, direktorica PepsiCo, proizvođača popularne Pepsi Cole, ali i cijelog niza prehrambenih artikala te široke palete bezalkoholnih pića. Brendovi njene kompanije danas su vrijedni 22 milijarde dolara.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Treća na listi je pedesetsedmogodišnja Ellen Kullman koja upravlja hemijskom industrijom DuPont čija se vrijednost dionica udvostručila u posljednjih nekoliko godina.

Četvrta s prestižnog popisa je Marilyn Henson iz Lockheed Martina, dok je na petom mjestu četrdesetčetverogodišnja Sheryl Sandberg iz Facebooka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *