Stiglo nekoliko ponuda za procjenu imovine Kombinata aluminijuma

Dodajte komentar

Stečajnoj upravi Kombinata aluminijuma pristiglo je  nekoliko ponuda za procjenu imovine fabrike, a kome će taj posao biti povjeren biće poznato danas, saopštio je Pobjedi stečajni upravnik Veselin Perišić.

Kombinat aluminijuma je prošle sedmice bankrotirao, a stečajna uprava je do ponedjeljka, 14. oktobra, ostavila rok svim zainteresovanim procjeniteljima da dostave svoje ponude.

 – Dogovor je da sačekamo do kraja dana, da ne žurimo i pogledamo pristigle ponude. Do sada je pristiglo nekoliko ponuda dvije, tri, sada ne mogu da preciziram. Sjutra ćemo detaljno pogledati o čemu se radi – kazao je Perišić juče Pobjedi.

On je ponovio da će  prednost imati procjenitelji koji će što povoljnije i u što kraćem roku uraditi procjenu imovine Kombinata.

– S obzirom na veličinu firme i imovine, procjena se neće moći završiti prije 15, odnosno 20 dana – smatra Perišić.

Dok se čeka da vještaci urade novu procjenu imovine Kombinata, u javnosti se prethodnih dana spekulisalo o sadašnjoj cijeni fabrike.

Stari Kombinat je nominalno u knjigama procijenjen na oko 186 miliona eura, a obzirom da su njegovi trenutni dugovi duplo veći, početna vrijednost KAP-a na tenderu bi, po procjenama bolje upućenih u ovu problematiku, mogla biti između 5 i 50 miliona eura.

To je vrijednost fabrike između nominalne i berzanske cijene.

Procijenjena vrijednost imovine Kombinata biće njegova početna cijena na tenderu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Od prodajne cijene fabrike svoja kompletna potraživanja od oko 4 miliona eura, već je izvjesno, moći će samo da namire radnici.

U Ministarstvu finansija, kako su ranije saopštili Pobjedi, svjesni su da će država uspjeti da naplati samomalidio dugovanja.

Država za poreze i doprinose, kao i dugove za kredite potražuje ukupno oko 140 miliona eura.

Međutim, iz Elektroprivrede su svoja dugovanja prema Kombinatu od 45 miliona eura već otpisali.

Među pet najvećih povjerilaca KAP-a, osim države i EPCG, su i ruska kompanija CEAC sa oko 50 miliona, En plus grupa sa 43,4 miliona i ruska VTB banka sa 25,8 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *