Rahoj: Euro i EU nemaju alternativu

Dodajte komentar

Španski premijer Marijano Rahoj ocijenio je da ne postoji bolja alternativa EU i euru i odbacio navode da je Španija prerano prihvatila zajedničku valutu.

Rahoj je, u intervjuu bečkom dnevniku „Kurir“, naveo da je kriza pokazala da je potrebna bankarska i fiskalna unija, a naveo je i da Španija bilježi blag privredni rast.

„Kada preuzete obaveze iz privredne i monetarne unije budu ispunjene, zemlja će biti snažnija“, rekao je Rahoj.

Rahoj je ukazao da Španija bilježi blag privredni rast, kao i da je blizu prevazilaženja recesije koja je započela 2008. Duboke reforme i striktna budžetska politika, prema njegovim riječima, doprinijele su usponu.

Rahoj je kazao da je tržište rada mnogo fleksibilnije uređeno, čime je privreda postala konkurentnija, a izvozi izvan eurozone su porasli, te je deficit značajno opao, a posrnule banke su mogle da se rekapitalizuju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Te radikalne mjere se sada pokazuju isplativima“, poručio je on.

Španski premijer je kazao da je njegova vlada preuzela dugove koji su bili neprihvatljivo visoki, a tržišta su počela da podstiču kamate, te se zemlja nije mogla više finansirati preko finansijskog tržišta.

„Svjestan sam da smo od građana zatražili žrtve, ali smo uvijek imali u vidu da teret fer raspodijelimo. Danas ponovo imamo pristup međunarodnim finansijskim tržištima i povraćeno je povjerenje u našu privredu“, naglasio je on.

Šef španske vlade ukazao je da su reforme sprovedene na dobrobit građana – snabdijevanje energijom je poboljšano, troškovi za domaćinstva smanjeni, svi javni izdaci se strogo kontrolišu i podliježu rigidnoj budžetskoj disciplini.

Međutim, potrebno je još više učiniti, poručio je on.

Rahoj je naglasio da je potrebno da se iz osnove promijeni penzioni sistem, na čemu se trenutno radi.

Španija je, prema njegovim riječima, dospjela u krizu pošto je od 2000. građevinski i sektor nekretnina snažno rastao, ali na osnovama ogromnih zaduživanja, te je 2008. stanje pogoršala globalna finansijska kriza.

Pravi recept, kako je ukazao, je štednja, ali i podsticaj za privredu i zapošljavanje.

Upitan šta treba mijenjati u EU Rahoj je istakao da Unija mora da uči iz grešaka, da je potrebna bankarska, fiskalna i politička unija, te da mora na svim nivoima EU biti modernija, prilaziti građanima.

„Naša budućnost i budućnost EU zavisi od građana. Podjela između EU i građana bi oslabila sve“, poručio je on.

Rahoj je dodao da nisu potrebne promjene sporazuma, jer EU posjeduje instrumente da bi se produbila i ojačala, već su za to potrebni samo ambicija i politička volja.  (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *