Prepolovljena proizvodnja iPhonea 5c

Dodajte komentar

Apple je navodno smanjio dnevnu proizvodnju pametnog telefona iPhone 5c za 50%, sa 300.000 na 150.000 komada, svega nekoliko sedmica nakon puštanja u prodaju.

Oprema koja je na telefonu podrazumjevala maske u nekolko živih boja i relativno mala cijena za ovaj proizvod protumačena je kao pokušaj da Apple osvoji što veći udio na tržištima zemalja u razvoju, ali je prema nekim informacijama Apple morao da smanji dnevnu proizvodnju telefona zbog prilično loših početnih rezultata.

Kako je objavio kineski sajt C Technology, prodaja aparata iPhonea 5c na kineskom tržištu daleko je od očekivanih rezultata, jer su prilikom njegovog predstavljanja u septembru čelnici kompanije od ovog proizvoda očekivali mnogo više.

Tada je rečeno da je iPhone 5c prvi niskobudžetni telefon koji će se prodavati po cijeni od otprilike 100 dolara i da će njime kompanija pokušati da se približi što većem broju ljudi. U tu svrhu kućišta telefona su napravljena u nekoliko boja, a telefon se od modela 5s razlikuje po tome što ne posjeduje tehnologiju prepoznavanja otiska prsta.

Odluka Applea da prepolovi proizvodnju možda je i rezultat ogromne potražnje i nemogućnosti da se u tako kratkom vremenu obezbjede komponente za njegovo sklapanje – potpuno suprotan problem od onoga koji ima model 5s – nedostatak senzora za čitanje otisaka prsta.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Oba ova pametna telefona rade na ooperativnom sistemu iOSS 7, koji je imao neke probleme u funkcionisanju od trenutka kada je pušten u prodaju.

Bezbjednosni problemi došli su u fokus u trenutku kada je na video snimcima demonstriran način kako je jednostavno moguće zaobići sigurnosne mjere na telefonu, poput otključavanja otiskom prsta i pristupiti povjerljivim ličnim informacijama.

Neke od ovih sigurnosnih propusta u Appleu su već ispravili novim verzijama operativnog sistema i zakrpama, a Apple se još uvijek nije oglasio povodom tvrdnji da je za polovinu smanjio dnevnu proizvodnju modela 5c.    telegraph.co.uk

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *