Hrvatska rekorder po padu cijena nekretnina u EU 2013.

Dodajte komentar

Hrvatska je rekorder po padu cijena nekretnina u Evropskoj uniji tokom ove godine, konstatuje evropska statistička služba Eurostat i precizira da je u drugom kvartalu, u odnosu na isti period 2012, cijena nekretnina u toj državi pala za 19,7 odsto.

Hrvatski Državni zavod za statistiku, pak, navodi da su u prvih šest mjeseci ove godine cijene pale za 11,2 procenta u odnosu na isti prošlogodišnji period i precizira da je u Zagrebu je, precizira Zavod, pad bio devet odsto.

U ostatku zemlje nekretnine su “zaronile” 13 odsto, uz prosJečnu cenu kvadratnog metra stana od 9.464 kuna, što je oko  1250 eUra.

Prema Eurostatu, ova godina je donIJela najveći pad cijena od 2008. godine, što je za analitičara Ekonomskog instituta za tržište nekretnina Marušku Vizek “dobra vijest”.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Tržište nekretnina napokon se počelo čistiti”, konstatovala je Vizek i objasnila da su u Španiji, Hrvatskoj i Sloveniji cijene nekretnina sporije padale jer su banke odugovlačile s čišćenjem bilansa od loših kredita, što je samo produžilo “agoniju” građevinskog i bankarskog sektora, a onda i čitave privrede.

Pored Hrvatske, dvocifren pad cijena nekretnina dogodio se samo u Španiji i to 10,6 odsto, dok ostale zemlje bilježe blago smanjenje u odnosu na prošlu godinu i lagani oporavak prema prvom kvartalu 2013, piše “Večernji list”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *