Ukrajina povećala izvoz žita za 16%

Dodajte komentar

Ukrajina je od početka ove poljoprivredne godine van granica zemlje prodala 16 odsto više žitarica nego u istom periodu prošle godine.

Prema riječima ukrajinskog ministra poljoprivrede i prehrane Nikolaja Prusjažnjuka, četvrti mjesec nove poljoprivredne godine Ukrajina ima pozitivnu dinamiku plasmana domaćeg žita i do sada je izvezla 6,8 miliona tona žita.

Ministar je dodao da su s povratkom lijepog vremena poljoprivrednici intenzivirali prikupljanje kasnih usjeva. Zbog toga je značajno što tako dinamičan izvoz doprinosi brzom oslobađanju potrebnih kapaciteta za skladištenje novog žita, prenijeli su ukrajinski mediji.

U septembru je izvezeno 2,3 miliona tona žita, a u prvoj nedjelji oktobra 770.000 tona, precizirao je Prisjažnjuk, prenosi b92.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ubrzanje izvoza povoljno je i za proizvođače žita. Njegova cijena postepeno raste na svjetskom tržištu, a kao rezultat toga povećava se i cijena u Ukrajini. Shodno tome raste interesovanje poljoprivrednika za prodaju.

Prisjažnjuk procjenjuje da je izvozni potencijal zemlje više od 30 miliona tona žita u poljoprivrednoj 2013/2014. godini.

Ukrajinski premijer, Nikolaj Azarov, najavio je da će zemlja ove godine požnjeti i do 60 miliona žita, čime će dostići rekord od sticanja nezavisnosti.

U 2012. godini poljoprivrednici Ukrajine su požnjeli oko 46,2 miliona tona žita, što je 18,6 odsto manje nego 2011. Republika je prošle poljoprivredne 2012/2013. godine na strana tržišta isporučila 23 miliona tona žita i time postala sedmi najveći svjetski izvoznik žitarica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *